Dagens PS

Så mycket arbetstid bommar vi per vecka

Bilden föreställer en stämpelklocka. Total jobbar svenskarna mer idag än 2005, men i snitt försvinner 7-9 timmar av den enskilda arbetstiden varje vecka.
Nya siffror visar att 7-9 timmar försvinner från arbetstiden varje vecka. Ändå ökar den totala arbetstiden i Sverige. (Bild: Ingvar Karmhed/TT).
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

I snitt jobbar vi 7-9 timmar mindre per vecka än på pappret. Däremot ökar antalet timmar svensken arbetar totalt, enligt SCB.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

31 timmar per vecka.

Så mycket jobbar svensken i snitt. Inte 37 eller 40 timmar som det kanske står i anställningsavtalet. Om du har funderat på din arbetstid så finns nu svaret i en ny rapport från Statistiska Centralbyrån.

Det är förstås inte bara din arbetstid statistikerna har tittat närmare på. Utan alla svenskar mellan 20 och 64 år, under tidsperioden 2005–2023 och för personer i åldern 20–64 år.

Men bara så du vet är du och alla andra svenskar kort flera timmar varje vecka.

Timmar som går upp i rök

Vart tar då de andra timmarna vägen?

Jo, de går åt till semester, frånvaro, sjukdom och annat. Och timmarna springer snabbt iväg.

I undersökningen skiljer SCB på på överenskommen tid och faktiskt arbetad tid. För män är de siffrorna 39,8 timmar, 38 timmar och 33 timmar. Männen jobbar alltså nästan 7 timmar mindre per vecka när frånvaron räknas bort.

För kvinnor ser siffrorna ut så här: 39,8 timmar, 37 timmar och 30,4 timmar. Där är skillnaden alltså över 9 timmar per vecka.

ANNONS

“Det beror på att kvinnor i högre utsträckning tar ut mer tid för föräldraledighet och vård av barn”, säger Charlotta Olofsson, statistiker på SCB och en av rapportförfattarna.

ANNONS

Senaste nytt

Totalarbetstiden ökar

Arbetstiden per vecka har varit på ungefär samma nivå sen 2005. Under de snart tjugo åren sen dess har sysselsättningen ökat från 78 till 83 procent.

“Sysselsättningen i Sverige har ökat de senaste två decennierna utan att den arbetade tiden har minskat, vi arbetar helt enkelt mer”, säger Stefan Andersson, statistiker på SCB och en av rapportförfattarna.

Därmed borde vi stå oss fortsatt bra i ett nordiskt arbetsperspektiv. Vi är nästan lika flitiga som islänningar, och slår definitivt finnar, danskar och norrmän.

Och oss emellan är säkert de timmar vi faktiskt arbetar fler än något annat broderfolk.

Läs också:

Så kan fyradagarsveckan bli succé. Dagens PS

Kortare arbetsvecka? Här vill man göra precis tvärtom. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS