Konkurrensen inom dagligvaruhandeln fungerar inte. Det konstaterar Konkurrensverket. Ett skäl är bristen på lågprisalternativ.
Så många saknar lågprisbutik
Mest läst i kategorin
Konkurrensverket har gjort en genomlysning av livsmedelsbranschen i Sverige.
Första konstaterandet står redan i rapportens första mening; ”Det råder i flera avseenden bristande konkurrens i livsmedelskedjan”.
Verket konstaterar att för konsumenterna innebär det att de betalar mer för många livsmedel än vad de egentligen skulle behöva göra.
”Följden blir också att pengarna inte alltid hamnar där de behövs för att gynna nyetableringar, investeringar och ökad produktion”, påpekar rapporten.
”Flera brister”
Det finns flera brister i konkurrensen – hög marknadskoncentration i flera led, låsningar och obalanser genom avtal och handelsbruk och olika etableringshinder.
Konkurrensverket konstaterar att ”den svenskadagligvaruhandeln är koncentrerad med ett fåtal vertikalt integrerade aktörer med centrala inköpsfunktioner”.
Rapporten konstaterar att livsmedelsbranschen de senaste åren haft kraftigt ökade kostnader av olika slag. men att ”vissa aktörer i livsmedelskedjan, exempelvis inom dagligvaruhandeln, har kunnat bibehålla samma procentuella bruttomarginaler som innan kostnaderna började öka kraftigt”.
Senaste nytt
”Har inte tagit fram alternativ”
”Det finns inte heller några tydliga indikationer på att alternativa och billigare produkter tagits fram eller börjat säljas till konsumenterna, vilket hade kunnat ske om konkurrensen fungerade bra”, menar det statliga verket.
Rapporten slår fast att dagligvaruhandeln i Sverige är koncentrerad till fyra jättar – Ica, Axfood (börskurs Axfood), Coop och Lidl.
”De butiker som konsumenterna gör sina inköp i konkurrerar däremot på lokal nivå, men de påverkas starkt av att de tillhör en kedja. På lokal nivå kan marknadskoncentrationen vara än högre och vår studie visar till exempel att i var tredje kommun finns endast en eller två etablerade dagligvaruaktörer”, noterar Konkurrensverket.
Var tredje kommun
Det är av central betydelse, menar rapporten.
”Närvaron av lågprisbutiker har i tidigare studier visat sig leda till lägre livsmedelspriser”, skriver man.
Det är ett problem efter 102 av Sveriges 290 kommuner inte har någon lågprisbutik.
Det handlar alltså om var tredje kommun och gör att en miljon svenskar inte har någon lågprisbutik på hemmaplan.
Nu kan jätteaffären stoppas av Konkurrensverket. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.