Och så var det ju det här med fyradagarsveckan. Medan allt fler företag tycks vilja hoppa på tåget, finns oron över produktivitetstapp fortfarande kvar.
Så kan fyradagarsveckan bli succé
Mest läst i kategorin
För nästan ett sekel sedan reducerade Henry Ford arbetsveckan i sitt företag från sex till fem dagar – ett beslut som visade sig vara både populärt och produktivt.
Nu är ännu en minskning på tapeten, något som skapar splittring hos företagen.
Goda resultat
En undersökning från KPMG visar att nästan en tredjedel av alla chefer för stora företag funderar på att införa en fyradagarssvecka.
Här i Sverige och i länder som Island och Japan har man testat kortare arbetsveckor med positiva resultat.
Många stora namn, som miljardären Steve Cohen, har dessutom sagt att de tror på konceptet.
Men det finns motstånd. Många chefer är oroade över produktivitetsförlust och logistiska utmaningar.
Barry Diller, en erfaren mediechef, har till och med kallat den flexibla arbetsmodellen för “galenskap”.
Framgångshistorier
Framgångshistorierna blir dock allt fler. I en studie från 2022 fortsatte 54 av 61 företag med fyradagarsveckan efter ett år.
Majoriteten rapporterade ett förbättrat välbefinnande hos personalen och hälften uppgav att den kortare veckan minskade personalomsättningen markant.
En tredjedel sa dessutom att det hjälpte dem vid rekrytering.
Så här lyckas man med en fyradagarsvecka – enligt dem som lyckats själva:
Förberedelse in i minsta detalj
Införandet av en fyradagarsvecka kräver noggrann planering och förberedelse.
Klädföretaget ThredUp spenderade tre månader på att planera och diskutera hur den förkortade veckan skulle struktureras innan de genomförde förändringen.
Att identifiera och eliminera tidstjuvar, som onödiga möten, är enligt dem en otroligt viktig del av processen. De minskade antalet möten med över 20 procent.
En annan oro var att anställda skulle skjuta upp deadlines från torsdag eftermiddag till följande måndag när fredagen försvann. Därför bestämdes det att allt måste vara färdigt vid slutet av den förkortade veckan.
“Företag som inte lyckas har inte lagt ner tid på att adressera alla problem”, säger personalchefen Natalie Breece till Bloomberg.
Flexibilitet och anpassning
För vissa företag är flexibilitet nyckeln. GHT, ett ingenjörsföretag i Virginia, har arbetat fyra tio-timmarsdagar sedan 60-talet.
Anledningen?
Grundaren ville komma hem till sitt fritidshus tidigare.
För att få detta att fungera anpassar de sig efter kundernas behov och ser till att vara tillgängliga även på fredagar om det krävs.
“Vi måste arbeta väldigt hårt för att inte göra detta till kundens problem. Om en kund vill ha ett möte på en fredag, så blir det så”, säger chefen Patrick Kunze, och tillägger:
“Nu kan vi aldrig tänka oss att gå tillbaka. I åratal låg vi steget före med detta. Nu har många börjat inse att det vi gjorde faktiskt fungerar”.
Kvalitet före kvantitet
Vill man lyckas med en fyradagarsvecka behöver man hitta nya sätt att mäta produktivitet – något som många företag glömmer bort, enligt Dale Whelehan, vd för 4 Day Week Global.
Istället för att fokusera på antalet timmar på kontoret måste företag lära sig att titta på vad som faktiskt åstadkoms.
Detta kommer enligt Whelehan förbättra verksamheten även på företag som inte inför en fyradagarsvecka.
“Ni kommer oavsett hamna i en bättre position än där ni började”.
Läs också:
Så överlever du som personalchef. Dagens PS
Kan fyra dagars arbetsvecka fungera i Sverige? Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.