Kommuner och regioner upphandlar tjänster och produkter för många miljarder – varje månad. Det har gett kriminella en ny guldgruva.
Så fifflar de till sig skattemiljarder
Mest läst i kategorin
Genom att nästla sig in i välfärdsverksamheter och fiffla i offentliga upphandlingar agerar kriminella nätverk.
Det konstaterar Ekobrottsmyndigheten, EBM, som ser agerandet mot offentlig sektor som allvarlig.
”Ekonomisk brottslighet har tio miljoner drabbade. För att förebygga och bekämpa den behöver lagstiftningen anpassas till hur brottsligheten ser ut. Det krävs också ökad kunskap och ett proaktivt förhållningssätt med ett större fokus på kontroll hos såväl kommuner, regioner, näringsliv som allmänhet”, sammanfattar Anna Karin Hansen, chef för EBM:s brottsförebyggande kansli.
Skärper kontrollen
Flera kommuner har nu skärpt kontrollen av bolag vid upphandlingar och det sker efter att man upptäckt systematiskt saltade fakturor, bolag som inte sköter sina skatter och brister i utlovad kompetens.
I Helsingborg upptäckte kommunen hur ett bolag fakturerat plantering av blommor som aldrig skett.
Det ledde till 300 fördjupade kontroller av upphandlingar från stadens sida.
”Vi upptäckte fel i en fjärdedel av fallen”, konstaterar inköpschefen Camilla Alfredsson hos SR.
”Hittar ofta brott”
I Göteborg, med årliga offentliga upphandlingar på 29 miljarder, har man stött på ett 30-tal fall av arbetslivskriminalitet eller avtalsbrott.
”Vi hittar ofta brott mot avtal och lagar”, berättar förvaltningsjuristen Cecilia Strandberg.
Göteborgs stad har anställt flera personer som granskar bolag både innan och efter att avtal skrivits.
Kalmar och Uppsala har gjort likartade rekryteringar och Malmö söker just nu efter samma typ av kompetens.
Ny metod: låga anbud
I Uppsala har kommunen haft en annan typ av problem i upphandlingar.
Där har kommunen kritiserats för att acceptera anbud för byggtjänster som är på en så låg nivå, att de anses skapa osund konkurrens.
I ett fall erbjöd ett företag hantverkare för maximalt 238 kronor i timmen, en kostnadsnivå som accepterades trots att till exempel Statens fastighetsverk räknar med 500 kronor i timmen i sina kalkyler, skriver UNT.
Får domstolen med sig
”Ibland händer det att priset är så lågt att vi vill förkasta det. Men i en del av de fallen vet vi att företagets förklaringar kommer att accepteras av domstolen och då godtar vi anbudet. Det krävs att priset är nära noll för att vi ska avslå men tyvärr finns det exempel när domstolen godtagit nollbud”, säger upphandlingschefen Helena Sköld Lövgren.
Det var tidigare tillåtet att ange ett ”golvpris” i upphandlingen, vilket innebar att alla lägre anbud automatiskt avslogs.
Sedan 2018 får man inte använda golvpriser längre. Helena Sköld Lövgren säger att hon skulle vilja se golvpriserna återinförda.
Läs mer:
Kritikstorm mot felaktig upphandling. Dagens PS
Så ska korruptionen stoppas. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.