Verksamheten i gruvbolag medför stora risker för klimatet, men bolagens anpassning riktar sig sällan mot lokalsamhället. Den konstaterar en ny rapport från tvärvetenskapliga Mistra.
Så bra är gruvbolag på klimatanpassning
Mest läst i kategorin
Världens 37 största gruvbolag har analyserats i en studie som presenteras i dag. Resultatet är blandat, konstaterar forskarna. De goda nyheterna är att branschen försöker åstadkomma förändring. De sämre nyheterna är bristen på styrning.
Eftersom anpassningar för att möta klimatförändringarna inom gruvindustrin kommer från branschen själv påverkar det tillvägagångssättet. Gruvindustrin drivs av investerare snarare än av regeringar eller lokalsamhällen. Därför kan anpassningen komma på bekostnad av lokalsamhällenas behov, konstaterar den nya rapporten. Samtidigt är ansträngningar för att anpassa verksamheten inte utan effekt.
Gruvbolag ställer om för egen del
”Trots att hållbarhetsutmaningar som gruvindustrin känner till kan förvärras avsevärt av klimatförändringar är det många av de länder som är beroende av gruvindustrin som missar att inkludera klimatet i viktiga styrinstrument för industrin”, säger Isabella Strindevall, forskare på Stockholms universitet som har skrivit rapporten.
Gruvbolag spelar stor roll för möjligheten ställa om till mindre utsläpp, men den släpper också ut stora mängder växthusgaser. Branschen kan också påverkas starkt av klimatförändringar.
”Det är intressant att privata bolag har börjat ta klimatriskerna seriöst. På samma gång finner vi att privata anpassningar i de flesta fall fokuserar på att lösa bolagets motståndskraft, medan otillräcklig uppmärksamhet ges till de anpassnings behov som finns i lokalsamhällen”, säger Maria Therese Gustafsson, professor som forskar inom samarbetet Mistra Geopolitics.
Läs också:
Nej till gruvbolag om brytning på havsbottnen
LKAB tappar vinst efter problem med produktionen