En liten del av befolkningen uppfyller kriterierna för psykopati men det är många fler mer psykopatiska drag. Har du en chef eller kollega som du misstänker är psykopat? Så avslöjar och hanterar du personen.
Så avslöjar du en psykopat
Mest läst i kategorin
Det finns en del av befolkningen som ljuger obehindrat, om smått som stort, ofta och mycket. Samma del av befolkningen är ofta impulsiva i kombination av oräddhet, vältalighet och med en stor mängd charm. Jag pratar om en psykopat.
Katarina Howner, specialist i psykiatri och rättspsykiatri, skriver i Forskning och Framsteg att psykopati formellt inte är en diagnos utan ett begrepp som bland annat kriminalvården och rättspsykiatrin använder för att beskriva en grupp människor med en viss uppsättning av egenskaper. Uppskattningsvis utgör denna grupp mellan 0,5 och 1 procent av befolkningen.
Gradskillnad på psykopat och psykopatiska drag
Enligt psykologen Siri Helle är det mindre än en procent som uppfyller kriterierna för psykopati men det är många fler människor med psykopatiska drag. Det handlar om en gradskillnad.
”Vi kan ha mer eller mindre empati och det är ganska många som har psykotiska drag. Sedan ser det lite olika ut i olika grupper – amerikanska studier visar exempelvis att chefer oftare är psykopater”, säger hon till TV4.
En psykopat har nedsatt empati och bryr sig inte om konsekvenserna av sitt beteende. Siri Helle säger att det i sig kan vara något positivt, man blir stresstålig, charmig, spännande men även att man kan bli hänsynslös och att man gör saker som skadar andra men att man inte blir emotionellt berörd av det.
Så avslöjar du en psykopat
När Rättsmedicinalverket frågar Katarina Howner vad som avslöjar en psykopat svarar hon:
”Det är inte alltid så lätt att göra det, de kan vara duktiga på att dölja sin sanna person. Men man kan hålla utkik efter osannolika historier som helt enkelt inte går ihop. Andra varningssignaler är om personen ständigt befinner sig i tvister med andra människor, har komplicerade relationer med expartners och att det överhuvudtaget finns en historik med problem i relationer med andra. Finns dessutom domstolsdomar så kan det vara ytterligare tecken.”
Måste hanteras
Lisbet Duvringe är beteendevetare och har skrivit flera böcker i ämnet. Hon berättar för Sveriges Radio att om man är drabbad så ska man börja se över vad för skadliga beteenden man måste hantera. Hon säger att det är viktigt att se över dessa beteenden och sedan dokumentera.
Börja sedan att göra en handlingsplan och distansera dig från personen som du misstänker är psykopat. Men försök inte manipulera tillbaka, det går inte. En psykopat har övat hela livet på att manipulera.
Skribent och researcher
Skribent och researcher
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.