Högre tullar efter höstens USA-val? Nu förbereder sig svenska företag. ”Då måste vi hitta andra vägar”, säger Saabs vd Micael Johansson.
Så agerar svenska storföretag inför USA-valet
Mest läst i kategorin
Utgången av det amerikanska presidentvalet i november kan få stor påverkan på svenska företag.
Det menar ett stort antal svenska ekonomer och företagsledare.
Donald Trump, som slåss mot Kamala Harris, har lovat skattesänkningar och högre handelstullar.
Trumps politik identifieras av marknaden både som inflationsdrivande och räntepåverkande. Höga tullar skulle slå mot, exempelvis, svenska exportföretag.
Måste förbereda sig
Sandviks (börskurs Sandvik) vd Stefan Widing menar att man måste förbereda sig och vara beredd att anpassa verksamhet utifrån hur presidentvalet i USA går.
”Det är klart att vi har beredskapsplaner om det skulle bli högre tullar”, säger Stefan Widing till SR Ekot.
Han får stöd av Saabs (börskurs Saab) vd Micael Johansson i oron inför högre tullar och ökade kostnader.
”Det är aldrig riktigt bra. Vi måste naturligtvis hantera det som många andra företag. Om det blir ökade kostnader eller sanktioner måste vi hitta andra vägar för att hantera våra flöden”, säger Johansson.
Senaste nytt
Kan öka inflationen
Bland ekonomer och banker finns oron för en inflationsdrivande amerikansk politik efter valet.
En expansiv finanspolitik kan leda till högre räntor, varnar Swedbanks (börskurs Swedbank) vd Jens Henriksson hos Ekot.
De här farhågorna delar denna trio med en stor del av det svenska näringslivet.
I en undersökning Business Sweden presenterade i mitten av juni, uppgav tre fjärdedelar av företagen att det internationella läget redan nu påverkar starkt.
300 storföretag
300 ledande företrädare för svenska industriföretag deltog i undersökningen som handlade om kronans påverkan på exportaffärer, möjligheten att höja priser mot utlandskunder och de politiska spänningarnas inflytande på verksamheten.
”Vi ser i resultatet att kronkursen har en stor påverkan och ger drygt hälften av industriföretagen bättre förutsättningar att vinna exportaffärer på utlandsmarknaden”, förklarade Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.
Det är den svenska basindustrin – trä och papper, stål och metall samt kemi och läkemedel – som vinner mest på en svag krona enligt undersökningen.
För branscher med stor andel insatsvaror från utlandet, däribland fordon samt elapparatur och elektronik, är uppsidan av en svag krona betydligt mindre.
”Behöver en krisplan”
”Hela tre fjärdedelar av företagen uppger att det geopolitiska läget har en direkt påverkan på deras verksamhet på utlandsmarknaden. Dessvärre lär inte dessa spänningar mildras, utan om något intensifieras. Alla företag behöver i dag ha en väl genomarbetad krishanteringsplan”, slog Lena Sellgren fast.
Klas Eklund: Trumps ekonomiska politik slår hårt mot Sverige. Dagens PS
Regeringen går emot EU-tullar på elbilar. Dagens PS
100 procent tull på elbilar – Joe Biden i handelskrig med Kina. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.