Will Rhind, vd på fondförvaltaren Graniteshares säger i en intervju med Kitco att europeerna har stor anledning till oro över läget just nu.
“Konsumenterna får mycket stora och otrevliga överraskningar”, säger Rhind.
Han konstaterar att en stor mängd britter just nu organiserar sig på gräsrotsnivå i rörelser som inte ämnar betala gas- och elräkningar.
Förutom Tyskland är Storbritannien ett av de länder som drabbas allra hårdast när gaspriserna stiger. Stora delar av elproduktionen är beroende av gas, men man använder det också för att värma upp hushåll.
Gas ännu inte möjligt att ersätta
Britterna är också de i Europa som i genomsnitt får lägga störst andel av sin inkomst på energi.
Will Rhind säger till Kitco att europeiska länder trots det stora gasberoendet inte har satsat på att köpa gas från andra länder än Ryssland. Nu letar man efter sätt att ersätta energikällan. I stora delar av Europa har man satsat på sol och vind, men inte alls i den utsträcknings som krävs för att ersätta gasen. Han tror att många länder därför kommer att vända sig till kärnkraften igen eftersom den tidigare har fungerat bra som basenergikälla.
När också matpriserna stiger för de europeiska konsumenterna så kommer de sammantagna levnadsomkostnaderna att påverka efterfrågan på allt som inte är basvaror, konstaterar Rhind. Hur mycket är ännu för tidigt att säga.