Att dyrare mat påverkar ekonomin är en självklarhet. Men att den ska påverka juridiken och vem som blir dömd för vad är kanske mer oväntat.
Riksåklagaren: Okej att dyrare mat sänker straffet


Mest läst i kategorin
Ringa stöld är ett brott som tidigare kallades ”snatteri”. Den rubriceringen försvann i en lagändring 1 juli 2017.
Som begrepp används ”ringa stöld” mest om stölder i butik och då stöld av något med ett lägre ekonomiskt värde.
2019 fastställde Högsta domstolen gränsen för detta värde till 1 250 kronor. Under det handlar det om ”ringa stöld” – över det om ”stöld”.
Den vanligaste påföljden för ringa stöld är böter men i straffskalan finns även fängelse.
Nu slår vi rekord – i brott mot handeln: “Är akut”. Dagens PS
Priserna på mat upp 28 procent
Men så var det det där med priserna på mat. Sedan januari 2019 har den allmänna prisnivån i Sverige ökat med 28 procent, livsmedelspriserna med nästan 38 procent.
Därför har HD börjat fundera på att justera beloppsgränsen för ringa stöld utifrån den prisökning vi haft sedan 2019.
Går man på de 28 procenten ovan skulle 1 250 kronor förvandlas till 1 600 kronor i dag för att motsvara värderingen 2019, men så långt vill inte HD gå.
I stället handlar det om ett förslag om att nu sätta övre gränsen för ringa stöld vid 1 500 kronor i stället för dagens 1 250.
Senaste nytt
Rimlig justering, menar åklagaren
Helt okej, tycker vice riksåklagare Eva Thunegard som i ett svar till HD skriver att den nya gränsen är rimligt.
Frågeställningen kommer sedan en man två gånger gripits för stöld i butik – vid ena tillfället för att ha tagit varor för 1 250 kronor, vid andra tillfället för 1 311 kronor – och nu begärt hos HD att det, med hänsyn till hur priserna stigit borde ses som ringa brott.
”Mot bakgrund av den rådande prisutvecklingen bör enligt min uppfattning värdegränsen för ringa stöld höjas till 1 500 kronor. Jag tillstyrker därför att Högsta domstolen prövar frågan”, skriver vice riksåklagare Eva Thunegard.
Helt orimligt, tycker handeln
Inte alls okej, tycker Svensk handel som säger att förslaget ”saknar verklighetsförankring”.
2023 uppgav 82 procent av dagligvaruhandeln och 64 procent av sällanköpshandeln att man under det senaste året utsatts för ringa stöld, skriver Svensk handel som dessutom påpekar att kostnaderna för stölder totalt – alltså inte bara ringa stöld – uppgår till 10,5 miljarder kronor per år.
Nu sänder såväl HD som åklagarna felaktiga och farliga signaler, menar branschorganisationen.
”Det är anmärkningsvärt att Åklagarmyndigheten och Eva Thunegard, trots att de är väl medvetna om handelsföretagens utsatta situation, väljer att föreslå ändringar som skulle innebära en fribiljett för stöldligor att fortsätta stjäla produkter som kött, kaffe och smör, vilket i slutändan innebär högre prislappar för oss alla”, säger Nina Jelver, säkerhetschef hos Svensk handel.
”Dagens besked från Åklagarmyndigheten är en tydlig signal om att man inte tar handelns brottsutsatthet på allvar. Det är högst beklagligt, och ett tecken på att man gett upp”, avslutar Jelver.
Ny EU-lag kostar svenska företag tio miljarder. Dagens PS
Svenska jobb på spel – Temus tillväxt skakar näringslivet. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden PSUnlocked.