Världens rika länder har blivit beroende av migranter som fungerar som billig arbetskraft. Det leder till snabba lösningar på arbetsmarknaden, men kan samtidigt ge framtida problem.
Rika länder beroende av billig arbetskraft
Mest läst i kategorin
Den rika världen befinner sig i en kris.
I alla fall från ett arbetsmarknadsperspektiv.
Länderna befinner sig i fritt fall när det gäller den egna befolkningen, vilket betyder att befolkningen i arbetsför ålder minskar för första gången sedan andra världskriget. Det leder till att EU har en femtedel färre arbetare 2050.
Tar in billig arbetskraft
Det finns sätt att undvika utvecklingen, som att uppmuntra anställda att gå i pension senare, men den enkla och billigare vägen för många bolag är att ta in utländsk arbetskraft.
Många rika länder håller dörrarna vidöppna för utländsk billig arbetskraft efter pandemin. I länder som Storbritannien fortsätter migranterna att strömma in, trots att regeringen lovade att ta in färre migranter genom Brexit.
I Tyskland är utvecklingen densamma, vilket samtidigt leder till motsättningar mot allt fler invandrare, där högerpartiet Alternative für Deutschland, AfD, nu växer sig starkt.
Senaste nytt
Svårt beroende
Att helt förlita sig på billig arbetskraft är ett beroende som är svårt att ta sig ur, eftersom det kan leda till en svagare produktivitetstillväxt, genom att bolagen till exempel avstår från att investera i robotar och maskiner.
Att försöka hitta en balans i att ta in rätt mängd migranter till att fylla luckorna på arbetsmarknaden, och samtidigt erbjuda jobben till den egna befolkningen och satsa på utvecklad teknologi är en svår nöt att knäcka för många bolag.
Lönsamma investeringar
Att satsa på robotar för småbolag är en dyr investering men kan visa sig lönsamt i längden.
Onan Whitcomb, en mjölkbonde i Vermont, ville öka produktionen utan att anställa mer billig arbetskraft. Han spenderade 800 000 dollar på fyra nederländska mjölkningsrobotar.
Som ett resultat ökade mjölproduktionen per ko med 30 procent, vilket gjorde att investeringen lönade sig på sju år.
“Vi mjölkade 300 kor och gick ner till 240, samtidigt som vi fick mer mjölk”, säger Onan Whitcomb.
“Det är svårt att slå”, säger han till WSJ.
Läs även:
Global nättjänst ska locka migranter till EU – Dagens PS
Centertoppen: Sverige har plats för fler migranter – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.