Varumärket Virgin är värt mycket pengar. I alla fall för den brittiske miljardären Richard Branson som har många nya miljarder att se fram emot tack vare smarta licensavtal.
Nya rekordsummor väntar brittiske miljardären
Mest läst i kategorin
Richard Branson äger redan en del av den brittiska banken Virgin Money som han grundade 1995.
Konkurrenten köper Virgin Money
Nu står det klart att konkurrenten Nationwide ska köpa upp Virgin Money för nästan tre miljarder pund.
Om affären går igenom kan Branson se framemot ett ännu mer välfyllt konto framöver, eftersom han äger närmare 15 procent i Virgin Money. Något som skulle ge honom en utdelning på minst 420 miljoner pund.
Många miljarder till Branson
Om Nationwide så småningom döper om den uppköpta banken innebär det betydligt mer pengar till den brittiska entreprenören och mångmiljardären, genom tidigare licensavtal.
I runda slängar ytterligare en kvarts miljard pund – som en nätt liten “utträdesavgift”.
Virgin-märket, som har blivit synonymt med Branson, ligger under hans Virgin Enterprises, och där ingår alltså Virgin Money.
Att plocka bort det från hans ägo skulle totalt kunna inbringa hela 670 miljoner pund eller nästan nio miljarder kronor.
Håller fast vid märket
Branson har tidigare kammat hem storsummor genom liknade förvärv, där det visat sig att Virgin-stämpeln är en guldgruva som han inte gärna delar med sig av. När han väl gör det kostar det skjortan för den som vill ta del av kakan.
Ett annat bolag som fick känna på det är Alaska Airlines som förlorade mot Branson i domstol förra året och blev tvungna att betala 160 miljoner dollar.
Branson krävde att flygbolaget betalade Virgin en licensavgift trots att det hade slutat använda varumärket för flera år sedan, skriver Fortune.
Läs även:
Virgin Orbit upphör med verksamheten – Dagens PS
Virgin Galactics aktieägare stämmer Richard Branson – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.