Hotell- och Restaurangfacket har lagt fram sina krav inför årets avtalsrörelse. Höjda minimilöner är onödiga trösklar in på arbetsmarknaden, menar arbetsgivarorganisationen Visita.
Restaurangerna säger nej: Vill inte höja minimilönen
Mest läst i kategorin
Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita vill inte veta av några höjda minimilöner.
”Nu gäller det att inte bygga för höga trösklar så att de som står utanför arbetsmarknaden inte kommer in”, säger han till Tidningen Näringslivet.
Visita och Hotell- och Restaurangfacket har utbytt avtalskrav rapporterar tidningen, som ges ut av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.
MISSA INTE: Rejäl skattefälla att gå i pension vid 66
4,4 procent
Facket vill ha höjda löner med 4,4 procent och ett lägsta löneutrymme med 1 192 kronor per heltidsanställd och månad. Dessutom ska avtalets lägsta löner höjas med 1 371 kronor.
Tack, men nej tack, säger alltså Visita.
Oroliga tider
“Även om vi nu befinner vi oss i oroliga tider så är det viktigare än någonsin att företagen inom branschen ges möjlighet att fortsatt fungera och vara jobbskapare”, säger Granevärn.
HRF menar att deras krav är noga avvägda.
“Snittlönen i vår bransch är en av de lägsta på svensk arbetsmarknad. HRF:s krav i avtalsrörelsen syftar till att våra medlemmar ska ha en lön som de kan leva på. Som vi i HRF ser det är trygga anställningar det främsta sättet att öka besöksnäringens attraktivitet”, säger Malin Ackholt, förbundsordförande HRF, i en kommentar till TN.
200 000 anställda
Kollektivavtalet går ut den 31 mars, samma datum som industriavtalet, och berör 200 000 anställda.
“Vi kommer följa det märke som sätts av industrins parter och vi står bakom rimliga löneökningar som följer märket. Men vi vill se oförändrade ingångslöner för att kunna prioritera prestation, utbildning och de som satsar och stannar i branschen”, säger Granevärn.
Läs mer om minimilöner och kollektivavtal:
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår fiffiga nyhetstjänst, helt kostnadsfritt.
Ska lönen framgå av jobbannonsen?
Svenska reallöner sjunker 5,7 procent
Stor majoritet i EU för minimilön
Sellpy straffade – anställda i Stockholm fick elstötar
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.