Dagens PS

Regeringen: Ändringar i svensk arbetsrätt på väg

EU-flagga
Svensk arbetsrätt ska genomgå anpassnigar till EU:s regler (Foto: Henrik Montgomery/TT )
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 20 jan. 2022Publicerad: 20 jan. 2022

Regeringen har skickat ut en remiss om ändringar i svensk arbetsrätt. Ändringarna som föreslås ska enligt regeringen förbättra arbetsvillkoren för arbetstagare genom att främja tydligare och mer förutsägbara anställningsvillkor.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Europaparlamentets och Europeiska rådets direktiv om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i EU. Direktivet syftar till att förbättra arbetsvillkoren genom att främja tydligare och mer förutsägbara anställningsvillkor och samtidigt säkerställa anpassningsförmågan på arbetsmarknaden, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Arbetsrätt ändras

”Arbetsmarknaden förändras i snabb takt och arbetet organiseras på nya sätt. Det finns ett ökat behov av att arbetstagarna får fullständig information om de grundläggande villkoren som gäller för anställningen. Exempelvis vad gäller arbetstid, rätt till utbildning och ersättning vid övertidsarbete”, säger arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark.

Många av de krav som finns i direktivet uppfylls redan i svensk arbetsrätt. Vissa ändringar har emellertid varit nödvändiga för att Sverige ska leva upp till direktivets krav.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 29 juni 2022.

Läs också:

LO-kan svänga om las-uppgörelsen
Regeringen vänder: Stödjer EU:s minimilöner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]