Ett ras på 99 miljarder i svensk tjänsteexport under pandemiåret 2020 – tappet är det värsta i historien, enligt nya siffror.
Ras på 99 miljarder i svensk tjänsteexport
Mest läst i kategorin
Det branta fallet i svensk tjänsteexport under fjolåret förklaras i ett pressmeddelande på lördagsmorgonen från Stockholms handelskammare med i första hand reserestriktionerna, särskilt kopplad till resor och tjänstehandel med Norge med en markant minskning på 27 miljarder kronor.
“Nedgången är extraordinär och av stor negativ betydelse för hela landets ekonomi. Samtidigt ger det bara en glimt av hur extremt hårt enskilda företagare i de värst utsatta sektorerna faktiskt drabbats och fortfarande drabbas. Det är därför vi behöver uthållighet i stödåtgärder, säkerställa att pengarna når fram i skälig tid och att återbetalningar av uppskjutna skatter kan fördelas över en längre tid”, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms handelskammare, i en kommentar.
Dramatiskt trendbrott
Historiskt har den svenska tjänsteexporten ökat stadigt sedan 1982. Med undantag för år 2003 (-5 procent) och år 2009 (-2 procent).
Den dystra statistik som nu presenteras visar att nedgången i tjänsteexporten är störst i kategorin resor. Där är tappet 47 miljarder kronor.
Flygtransporttjänster noteras för minus 17 miljarder kronor och tekniska-, handelsrelaterade och övriga affärstjänster minskade med 14 miljarder kronor.
Andra marknader som redovisar tydligt negativa siffror är Storbritannien, Finland, Irland och Danmark.
“Det är glasklart att pandemin haft en betydande negativ effekt på hela ekosystemet runt besöks- och reseindustrin samt gränshandeln mot Norge, som klassas som en tjänsteexport. Utöver statliga stöd så är vaccinering och normalisering i rörelsemönster det som krävs för att återhämtningen ska kunna ta fart”, enligt Stefan Westerberg.
Läs även: Virusexprten: Covid-19 här för att stanna »
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.