Stölder och hot. De vanligaste brotten i handeln. Under första halvåret i år har brottsligheten fortsatt på höga nivåer.
Rapport: Hälften av handlarna utsatta för brott
Mest läst i kategorin
Det är branschorganisationen Svensk handel som nu redovisar färska siffror kring brott i handeln.
Svensk handels trygghetsbarometer visar en fortsatt hög brottslighet i och mot handeln, där stöld och hot är de vanligaste brotten.
Svensk handels säkerhetsindex mäter andelen butiker som utsatts för antingen stöld, ringa stöld, hot eller våld i samband med stöld, inbrott, hotfullt beteende eller blivit utsatta för bedrägeriförsök.
Under andra kvartalet 2024 landar detta index på 50 procent.
Varannan butik
Det är en minskning med två procentenheter jämfört med första kvartalet, men en ökning med sju procentenheter jämfört med motsvarande kvartal 2023.
Varannan butik har alltså varit utsatt för brott under det senaste kvartalet.
”Vi tvingas tyvärr konstatera att handelns brottsutsatthet fortsätter att befinna sig på nivåer som kan få allvarliga konsekvenser för samhällen runt om i Sverige”, konstaterar Svensk handels säkerhetschef Nina Jelver.
”Handlarnas tålamod är inte oändligt, och allt fler funderar nu på att lägga ned sin butik till följd av upprepad brottslighet och en hopplöshet kring att rättsväsendet inte tar mängdbrotten på allvar”, varnar Jelver.
Stölder för 10,5 miljarder
Det stjäls för mer än 10,5 miljarder kronor ur svenska butiker årligen, enligt färska siffror från Svensk handel.
Nu fortsätter stölderna och 43 procent av handlarna uppger att de utsatts för någon stöld den senaste veckan.
”Stölderna våra medlemmar utsätts för tar sig olika uttryck. Det kan vara regelrätta stölder, men vi ser även hur allt fler privatpersoner passar på att medvetet slå in fel varor i självscanningen”, berättar Nina Jelver.
”Vi vill verkligen betona att även det är att klassa som stöld, vilket i slutändan kan leda till att möjligheten till självscanning försvinner”, tillägger hon.
Anmäler inte
Benägenheten att anmäla stölder har länge varit låg bland svenska handlare. De två främsta anledningarna är att man helt enkelt inte hittade den skyldige, och att en anmälan sällan leder någonstans.
76 procent av handlarna uppger att de under andra kvartalet i år valt att inte polisanmälda stölder som begåtts i deras butik.
”Borde reagera”
”Detta är siffror som verkligen borde få politiker och polis att reagera. Vilka signaler skickas egentligen när tre av fyra handlare inte tycker det är mödan värt att polisanmäla”, frågar sig Nina Jelver.
”Samtidigt är det viktigt att poängtera att handeln har en viktig roll att spela. Vi måste polisanmäla alla typer av brott för att påvisa hur stort problemet faktiskt är”, understryker hon.
Läs mer:
Så hanterar kriminella pengar – med statens tillstånd. Dagens PS
Två års kräftgång bruten i e-handeln. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.