På tisdagen undertecknade Rysslands president ett dekret som ger tillfällig kontroll över två utländska energibolags ryska tillgångar.
Putin tar kontroll över två utländska bolags tillgångar
Mest läst i kategorin
Rysslands president Vladimir Putin har tagit tillfällig kontroll över två utländska energibolags ryska tillgångar, något som indikerar att liknande åtgärder kan vidtas mot andra bolag, det rapporterar Reuters.
Unipers och Fortums tillgångar
Det dekret som Vladimir Putin undertecknat beskriver möjliga vedergällningar om ryska tillgångar utomlands beslagtas.
Det visar att den ryska regeringen redan har vidtagit åtgärder mot Unipers ryska enhet och finländska Fortum Oyj:s tillgångar.
Dekretet slår fast att Ryssland behöver vidta brådskande åtgärder som svar på ospecificerade handlingar från USA och andra som är “ovänliga och strider mot internationell lag”, det skriver Reuters.
Aktierna i de två enheterna har placerats i Rysslands federala fastighetsmyndighet Rosimushchestvos tillfälliga kontroll.
Senaste nytt
Betala för skadorna de orsakat
USA:s utrikesminister Janet Yellen sade i februari att Ryssland borde täcka kostnaderna för de skador som kriget i Ukraina orsakat. Hon sade även att det finns juridiska hinder för att konfiskera frysta ryska tillgångar.
På måndagen sade vd:n för den statsägda ryska banken VTB PAO att Ryssland bör fundera på att ta kontroll över och förvalta utländska bolags tillgångar, som Fortums, och lämna tillbaka dem först när sanktionerna mot Ryssland hävs.
Kan bli fler utländska bolag
Enligt Rosimushchestvo kan fler utländska bolag få sina tillgångar under tillfällig rysk kontroll, det rapporterar den ryska nyhetsbyrån Tass, skriver Reuters.
“Dekretet berör inte ägandefrågor och berövar inte ägare deras tillgångar. Extern förvaltning är tillfällig till sin natur och innebär att den ursprungliga ägaren inte längre har rätt att fatta förvaltningsbeslut”, skrev Tass, enligt Reuters.
Ovänliga länder – enligt Ryssland
Europeiska rådets ordförande Charles Michel sade förra året att EU ser över möjligheten att använda ryska tillgångar som frysts på grund av sanktioner, till återuppbyggnaden av Ukraina.
Att sälja tillgångar som tillhör investerare i det Ryssland kallar ovänliga länder kräver att en regeringskommission, eller i vissa fall presidenten, godkänner försäljningen.
Ovänliga länder är, enligt Ryssland, de länder, som på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, har infört sanktioner mot Ryssland.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Ryska varv har slut på komponenter – förstör oljeleveranser
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.