I det senaste numret av Fokus har tidningen tagit tempen på svenska familjeimperium vilka många nu står inför ett maktkifte.
Vill krossa myten om familjeimperierna
Mest läst i kategorin
”Det pågår en generationsväxling i några av landets mäktigaste finansfamiljer. Börsbolag värda hundratals miljarder byter huvudägare. Klarar de unga trycket?”
Tidningen lyfter frågan, delvis, på grund av den gamla sägnen om att ett familjeföretag sällan överlever den tredje generationen tack vare en mätt arvinge som kör imperiet i botten. Uttrycket ”förvärva–ärva–fördärva” är vida utbrett i nästan samtliga kulturspråk, skriver Fokus, och teorin fick ytterligare fäste efter att den amerikanske forskare John Ward 1987 kunde konstatera att 30 procent av bolag överlever ett första generationsskifte, 13 procent ett andra och endast 3 procent det tredje.
”Sifferkombinationen 30–13–3 blev det vetenskapliga belägget för att myten var sann”, skriver Fokus.
Men att det skulle finnas någon vetenskaplig sanning bakom ovanstående stämmer inte, menar forskarna. Tidningen har talat Mattias Nordqvist som är professor vid Internationella handelshögskolan i Jönköping och ledare för Centrum för familjeföretagande och ägande.
”Det är en myt att familjeföretag går i putten i tredje generationen”, säger han och påpekar bland annat att John Wards studie bygger på ett fåtal bolag i södra delen av delstaten Illinois.
Den nu 30 år gamla forskningen är också bristfällig eftersom den endast undersökt enskilda företag inom familjesfärer. I Många fall kan dessa bolag läggas ner i syfte att styrka resterande delar och helheten. Dessutom, konstaterar Mattias Nordqvist, är siffrorna 30-13-3 ännu lägre bland andra sorters bolag, i jämförelse med familjeägda.
MISSA INTE: So long, Ian! Imperiet säljs i grevens tid >
LÄS ÄVEN: Wallenbergs hemliga silverskatt kan bli din >
URSPRUNGSKÄLLA: Förvärva, ärva – och hoppas inget kärvar >