Dagens PS

Margot Wallström om Putin och Nato

Margot Wallström Rejlers Play
Lyssna i Rejlers Play på Margot Wallström berätta om mötena med Rysslands president Vladimir Putin, och utrikesminister Sergej Lavrov och om hennes inställning till Nato. (Foto: Rejlers)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 06 okt. 2022Publicerad: 15 apr. 2022

Utrikesminister, Eu-kommissionär och toppjobb i FN. Få svenskar har en lika imponerande internationell meritlista som Margot Wallström.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hon har träffat Rysslands president Vladimir Putin och beskrivit hans ögon som iskalla, hon har tonvis av internationell erfarenhet som utrikesminister, EU-kommissionär och toppjobb inom FN. Med andra ord vet Margot Wallström hur nyckelpersoner i världen resonerar och agerar just nu under det fruktansvärda som händer i Ukraina.

I september 2019 meddelade hon att hon ville sluta och avgick som utrikesminister.

Tre saker händer

Margot Wallström säger att det har varit en märklig tillvaro sedan dess, hon har en god vän som har varit utrikesminister och han sade till henne att när hon slutar som utrikesminister händer tre saker: Först blir hon helt desorienterad för hon tappar alla som har jobbat omkring henne och hjälpt henne med allt från att boka biljetter till att ordna din kalender.

Han sade han till henne att efter det skedet får hon tillbaka sitt liv och känner att hon kan bestämma själv och har rörelsefrihet och slipper säkerhetsvakter och sådant. Han berättade att nästa sak som händer är att efter cirka sex månader har hon glömt varför de var så förbannade på henne.

Pandemin hjälpte

“Och jag tror att det kan stämma ganska bra, men jag tror att det hjälpte mig lite att gå från hundra knyck ned till tio, att också resten av världen stängde ned under pandemin för att jag var inte så annorlunda, annars tror jag att det hade varit ännu svårare att hitta övergången till en ny tillvaro”, säger Margot Wallström till Rejlers Play.

Hon tillägger att det här är år som ingen kommer glömma eftersom de präglas så mycket av upplevelsen av pandemin. Hon är en politisk varelse som i så många år jobbat i politiken så självklart saknar hon att kunna fullfölja de projekt som hon var med och startade, från feministisk utrikespolitik till Drive for Democracy.

“Och inte minst Ukraina, det var också mitt mål att hjälpa Ukraina”, säger hon och förklarar att hon så klart skulle vilja ser hur det går och fortsätta men att det hon saknar mest är alla fantastiska medarbetare och människor som hon har träffat, och det att ständigt få lära sig nya saker.

ANNONS

Kärlek till Ukraina

Margot Wallström har en stor kärlek till Ukraina och var där strax innan pandemin bröt ut, då i ett lite ovanligt ärende.

“Det är ju bara drygt två år sedan och jag var faktiskt där och vigde ett par i Leviv och det var en fantastisk upplevelse. Vi hade så trevligt, det var väldigt vackert väder och vi njöt av att kunna gå på stan i Leviv och alla underbara människor som vi lärde känna där. Det var ett så fint bröllop och en härlig fest”, berättar Margot Wallström i Rejlers Play.

Två ansikten

Dagen därpå joggade hon upp till Levivs högsta utsiktspunkt, det var på Ukrainas nationaldag och den ukrainska flaggan var hissad och folk hade pick nick och hon såg att alla njöt. När hon stod där och njöt och såg ut över staden med både gammalt och nytt tänkte hon på de två ansikten som Ukraina har.

“Med ett arv från den gamla Sovjettiden och mycket byråkrati och korruption, men det är också ett ungt, nytt ansikte som är vänt mot Europa med inte minst unga människor som vill någonting annat för sitt land och som är entreprenörer som är fantastiska och då tänkte jag ‘men det går ändå i rätt riktning för Ukraina’, det kände vi då”, säger Margot Wallström.

Träffade Vladimir Putin

Nu ljuder kanske flyglarmet från samma kulle i Leviv. Margot Wallström är en av väldigt få svenskar som har träffat Rysslands president Vladimir Putin, hon har även träffat landets utrikesminister Sergej Lavrov.

“Det här är länge sedan, det är 20 år sedan, nästan och då var jag EU:s miljökommissionär och vi förhandlade Kyotoprotokollet, som det hette då, som handlade om klimatfrågan. Det här var slutförhandlingen och då fick jag träffa Putin,” berättar Margot Wallström.

ANNONS

En hård förhandlare

Hon kom till Moskva med en delegation från EU och Vladimir Putin hade också en mindre delegation.

“Då sade de till oss att vi skulle åka till hans datja och då föreställer man sig att det är ett trähus som man har sett på tv ungefär och det var det ju inte alls utan det var som en betongbunker utanför Moskva och han skötte hela den här förhandlingen helt på egen hand, han lät inte någon annan tala och han var en hård förhandlare”, säger Margot Wallström i Rejlers Play.

Inga känslor nådde hans ögon

Hon tillägger att det i alla fall var sakligt och att det var helt tydligt vem som bestämde samt att det inte fanns någonting som “smörjde” förhandlingen. Hon minns att hon efter förhandlingen sade till sina medarbetare att hon aldrig har sett en människa med så iskalla ögon.

“Det var som att, inga känslor nådde någonsin upp till hans ögon”, förklarar hon och berättar att hon sett en brittisk dokumentär som tittat på och jämfört olika diktatorer och enväldshärskare och hittat några gemensamma drag.

De gemensamma dragen

Det ena gemensamma draget var fåfänga sedan drabbas de av förföljelsemani och har till slut bara en eller två personer de litar på, de blir därför mer isolerade och blir samtidigt maktgalna.

“Och då finns det inga spärrar för vad de kan göra för att försäkra sig om att de är kvar vid makten,” säger Margot Wallström och tillägger att allt detta är tecken som Vladimir Putin uppvisar.

ANNONS

Lavrov gör som chefen säger

Vi ser också Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov mycket nu, det var bland annat han som förnekade att Ryssland var inblandat i de fruktansvärda morden i Butja. Han förnekar och ljuger och Margot Wallström har mött honom i förhandlingar många gånger.

“Han är ju sin herres röst, han gör som chefen säger och jag tror att Putin är väldigt beroende av Lavrov för det är ju en person som vi alla utrikesministrar har fått lära känna,”, säger hon.

Framför verklighetsfrånvända lögner

“Det är samma sak där, att framföra direkta lögner eller historier som de själva har vävt och framför till oss och som kan vara helt verklighetsfrånvända, men det är ett sätt att testa oss och se, hur reagerar vi, kan vi säga ifrån”, forstätter hon.

Margot Wallström tycker att Rysslands annektering av Krim och andra krig landet fört har varit tecken på hur landet har rustat. Misstanken att det här skulle kunna eskalera har funnits, men inte på det här sättet, tycker hon, även om man efteråt kan se mönstren.

Kriget aktualiserar frågan om Nato

Kriget i Ukraina aktualiserar frågan om ett svenkt Natomedlemskap. Margot Wallström har varit emot ett medlemskap i Nato, men nu är läget radikalt annorlunda, har till och med Margot Wallström mjuknat lite? Hon påpekar att det snart är 30 år sedan vi lämnade begreppet neutralitet och att vi inte är neutrala.

Hon menar att regeringen måste bedöma hur hotbilden ser ut och vad det är vi ska försvara oss mot och hur vi gör det bäst.

ANNONS

Aldrig varit emot starkt försvar

“Vi har ju alltid trott att för det första ska vi ha ett starkt försvar, det har jag aldrig varit emot, jag menar att vi måste försvara oss och vi kan kombinera det med samarbete och då är det med våra grannar, det är EU i första hand och det är också FN och resen av världen”. säger Margot Wallström.

Hon menar att det här har tjänat oss väl under en tid när det varit avspänning och till och med Ryssland började tala om att gå med i Nato eller i alla fall vara en partner. Nu har vi en helt ny verklighet, även för Nato.

Fortfarande skeptiska frågor

Margot Wallström menar att hela vårt säkerhetsarbete varit byggt på säkerhetskonflikten mellan USA och Ryssland och att vi nu har en ny spelare som delvis kommer att välta det här, Kina. Hon säger att hon fortfarande har en rad skeptiska frågor när det gäller Nato.

“Kom ihåg, det var ingen som ville gå med i Nato när Trump var president i USA, då var de rösterna väldigt svaga,” påtalar hon i Rejlers Play.

Lyssna i Rejlers Play på Margot Wallström berätta om mötena med Rysslands president Vladimir Putin, och utrikesminister Sergej Lavrov och om hennes inställning till Nato:

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Anna Kinberg Barta om världsläget och sitt uppdrag i Rymden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]