Dagens PS

Ta reda på vem du är - coachen guidar

Coachen Mats Venndahl (bilden) pratar om det personliga ansvaret
Coachen Mats Venndahl (bilden) pratar om det personliga ansvaret
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 27 okt. 2018Publicerad: 27 okt. 2018

Ibland måste man utsätta sig för människor. Det kanske låter lite obekvämt men ju äldre man blir, desto viktigare blir det att då och då möblera om i sitt eget huvud. Det är lätt hänt att bara tröska på som man alltid har gjort. Det gäller både privatpersoner och organisationer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En som är väldigt bra på att öppna upp nya tankebanor är coachen Mats Venndahl.

Venndahl har arbetat många år i näringslivet och finansbranschen i företag som SEB, Sjätte AP-fonden och AB Volvo.

“I mitt tidigare yrke arbetade jag mycket med de mentala frågeställningarna. Hur vårt undermedvetna påverkar beteende, prestation och till slut vårt resultat.”

Man märker att Mats brinner för det han arbetar för. Det är svårt att skilja på personen och yrkesrollen. Inför varje möte (vi har träffats flera gånger för en serie intervjuer i PS-Podden) har vi pratat med varandra i telefon några minuter dagen före och varje gång vi haft de där samtalen är det som att det vi pratat om, det han väckt i mig, tänder upp några nedsläckta korridorer i mitt eget huvud. Det är egentligen inte så mycket det han säger som väcker nya tankar och vrider perspektiven, utan det handlar mer om det han får mig att själv formulera mig kring.

Hur skulle du själv presentera det du gör?
“I dag vill jag hjälpa människor att nå sin fulla potential via insikten och kunskapen hur man med ökat medvetande om vårt beteenden kan utnyttja våra förmågor till bättre prestation, resultat och bättre välbefinnande. Det är den officiella versionen”, skrattar han.

Mats hjälper i dag företag, organisationer, musiker, idrottare och individer inom områden som stresshantering, ledarskap, teamutveckling, coachning och mentalträning.

Hur ser han då på ledarskapets egenskaper?
“Vi lever i en tid av stora förändringar, särskilt detaljhandel är utsatt idag.”

Men är inte alla tider sådana, att mycket händer fort?
“Jo. Alla branscher är utsatta för förändring. Men det går snabbare i dag. Förr i tiden tog förändringarna något längre tid. Tittar man på organisationsteorier hade man tidigare så kallat röda organisationer, maktfullkomliga organisationer, det är ju sådant som maffian eller mc-gängen. Sedan har vi gula strukturer, där exempelvis Katolska kyrkan är ett exempel. Och sedan ser vi de globala strukturerna, så kallat brandgula organisationer och alla dessa kräver helt olika slags ledarskap. I dag är det dessa senare som är mest vanliga.”

Hells Angels är ett exempel på en så kallad "röd organisation." (Foto: TT)

Hells Angels är ett exempel på en så kallad “röd organisation.” (Foto: TT)

ANNONS

“En gammal organisation tar väldigt lång tid på sig för att förändra sig. Men en bra ledare som är transparent kan få medarbetarna att förstå nödvändigheten i att förändras. Men visst är det så att en yngre organisation som ännu inte hunnit sätta sig i ett tänk som snabbt blir modernt, ett sådant sätt har en viss fördel som tiderna är nu.”

Mats Venndahl beskriver i bild hur en bra ledare fungerar. (Foto:TT)

Mats Venndahl beskriver i bild hur en bra ledare fungerar. (Foto:TT)

Förmågan att peka fingret utanför sig själv är ett grundläggande mänsklig beteende. Vi vet om det intellektuellt, ändå är det svårt att förändra detta ingrodda beteende.

Varför är det så?
“När jag kör bil är jag förbannad på cyklisterna, men när jag själv är ute och cyklar på stan är det på bilarna jag blir arg på. Det är ju sådana vi är som människor. Det är alltid så mycket enklare att rikta allt ansvar bort ifrån oss själva”, säger Mats.

Om nu en organisation är en organism och lever sitt eget liv, hur ska man påverka den?
“Man kan förhindra spridningseffekter över tid. Men samtidigt är det så här; om kraften är för stor så går det inte att stoppa. Kolla alla revolutioner som skett. Eller Berlinmuren 1989. “

Att få ihop privatliv och de beslut som alltid måste fattas där på daglig basis, med ett yrkesliv som allt tydligare och allt mer kryper innanför det privata, hur handskas man med det?
“Jag brukar använda ett ord: självledarskap. Det handlar om varför reagerar jag som jag gör. Att börja styra sitt eget sätt att reagera på andra människor. Du kan aldrig ta ansvar för andras känslor. Om vi börjar där, med oss själva, och vågar börja se vårt eget ansvar i våra nära relationer, så tror jag att vi kan föra över detta också i yrkeslivet”, avslutar Mats Venndahl.

Namn: Mats Venndahl

Ålder: 52 år

Bor: Göteborg

ANNONS

Yrke: Coach i ledarskap och stresshantering, prisbelönad för sitt arbete.

Intressen: Människor och möten.

Familj: Frånskild.

Hobby: “Vet inte om det är en hobby men jag älskar och följer GAIS i Superettan.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]