“Jag undviker att handla på börsen om jag inte fått veta något som ingen annan vet om”, avslöjar den tv-kände kriminologiprofessorn häpnadsväckande i stort Di Weekend-reportage.
Polisprofessorn Leif GW Persson tvekar inte att begå börsbrott
Mest läst i kategorin
Det Leif GW Persson säger är att han vill ha insiderinformation. Annars köper han inga aktier.
En enskild person får inte agera på kurspåverkande information som inte delgetts hela marknaden. I lagens mening är det brottsligt. Om Leif GW Persson agerar på den här typen av insiderinformation, som han säger, gör han sig alltså skyldig till ett brott.
Di Weekend (obs betalvägg, inloggning krävs) hälsar på hos tv-idolen, polisprofessorn, succéförfattaren och jägaren Leif GW Persson, 75 år.
Förutom börsklipp skördar han som bekant stora framgångar som författare. Men han gör också affärer på vin, snus och kött inom ramen för det egna varumärket.
“Vin, kött och snus – det är ungefär som En helgdagskväll i timmerkojan, Dan Anderssons alltså, om du häktar på ett brännvin i stället för vin”, säger GW i reportaget.
Vill inte slita ut varumärket
Kläder tänker han inte satsa på, gör han klart med emfas.
“Nä, nä. Det är inga pengar där och du får passa dig så du inte sliter ut ditt varumärke. Den där Per Morberg är ett bra exempel. Han sålde ju allt från bilar till stekpannor, köttbullar, viner, det blir ett sammelsurium.”
GW Persson berättar att han är uppe tidigt på morgnarna och “löser en sudoku för att se att jag inte blivit galen under natten”.
Han har trappat ner på sitt jobb och lämnat både tv-programmet Brottsjournalen och kolumnskrivandet i Expressen. I dag figurerar Leif GW Persson endast i Nyhetsmorgon i TV4 två gånger i veckan.
Tolv barnbarn
Desto mer tid tillbringar han med barnbarnen. Han har, förutom sex barn, tolv barnbarn “och en trettonde på gång efter nyår”, berättar han.
Uppdateringar hur hans bolag går får han via affärspartners. Skrivandet, berättar han i Di Weekend-reportaget, går alltmer trögt.
Men GW Persson kan ändå luta sig mot att han genom åren fått fina priser, Konungens medalj, 12:e storleken i högblått band, för framstående folkbildande insatser som kriminolog,och ett erkännande från Deckarakademien, utmärkelsen Grand Master som tidigare getts till Agatha Christie, John le Carré, Maj Sjöwall och Per Wahlöö.
“Ja, jo. Jag har ju fått allt sånt där. International Dagger och sånt där. Jag har fått Piratenpriset och Vilhelm Moberg-priset. Jag gillar båda och det gladde mig faktiskt. Ville är svårslagen och Frithiof Nilsson Piraten är en långt större författare än vad folk har riktigt begripit på grund av att han är så underhållande. Han var helt enkelt för rolig för sitt eget bästa. Inget Nobelpris där.”
Torskade 120 miljoner på börsen
Dottern har också gett ut en bok, och det betecknar Leif GW Persson som en större bragd än hans egna böcker på det litterära området. Dottern äger själv rättigheterna till filmerna och böckerna och GW säger att han varken sitter i styrelsen eller har någon annan form av ägande i bolaget.
“Jag har gett bort allt. Jag kommer inte att behöva de pengarna.”
I firman Leif GW Persson har handel med värdepapper alltid haft en framträdande plats, och han minns när han gick ordentligt på pumpen.
“Jag hade mycket pengar i slutet av 1980-talet som grundade sig på att jag gjorde bra affärer på börsen. Sedan small det till 1989. Ett år senare hade jag gått från 100 miljoner kronor plus till minus 20. Banken upptäckte aldrig det så jag hann i kapp. Men hade de gjort det hade jag legat jävligt pyrt till. Man satt med hus i Långedrag och sommarställe i Marstrand, men man hade fan inga pengar. Då var det inget kul”, minns den folkkäre ikonen i Di Weekend.
Leif GW Persson avslöjar också, som vi nämnda i början av artikeln, att han inte handlar på börsen om han inte fått information under bordet.
“Jag undviker att handla på börsen om jag inte fått veta något som ingen annan vet om. Jag går in i bolag innan de når börsen, för sedan blir de så dyra.”
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.