Ett missat skott 1951, gav upphov till en diskussion som mynnade ut i världens tredje mest sålda bok. Här bjuder vi på historien om Guinness rekordbok.
Guinness: Historien bakom rekordboken
Mest läst i kategorin
Historien om Guinness rekordbok tar sin början i en tid långt innan Googles entré. En tid då diskussionerna gick höga om fakta och vad som stämde och inte stämde.
Vd på Guiness bryggeri
Bristen på direkta möjligheter att få fram fakta snabbt, slog Sir Hugh Beaver, vd på Guinness Brewery, en tidig morgon den 10 november 1951.
Han var inbjuden på fågeljakt vid the North Slob, vid floden Slaney på Ireland.
En bit bort syntes en flock ljungpipare svärma. Sir Beaver lyfte geväret och avfyrade två snabba skott. När krutröken lagt sig kunde han och hans sällskap konstatera att inget träffat.
De missade skotten födde dock en fråga i sällskapet: vilken fågel är den snabbaste? Ljungpiparen eller ripan?
Frågor utan svar
Under diskussionen insåg Beaver snart att denna fråga inte skulle få något svar under middagen.
Det väckte i sin tur tankar.
Nog borde det finnas massor av diskussioner som pågår om frågor som denna, som aldrig får ett svar? Fanns där någon bok att slå upp svaren i ?
Han gjorde genast en snabb scanning av idén hos sina anställda på bryggeriet. Ingen kände till en sådan bok, men samtliga uttryckte att det vore fantastiskt om den fanns.
Från idé är det dock en bit till verklighet.
När Beaver av Christopher Chataway, en av bryggeriets anställda, fick tipset om sportreportarna och bröderna Norris och Ross McWhirter, föll den behövliga pusselbiten på plats.
Inte minst tack vare bröderna McWhirters fotografiska minne och sinne för siffror.
Idén blir verklighet
Sagt och gjort. Sir Beaver bestämde träff med bröderna och presenterade sin idé om en bok som rymmer alla världens förväntade och oväntade rekord.
Det blev samförstånd mellan de tre. Projektet kunde inledas. Bröderna vigde därmed all tid åt att samla in fakta om rekord inom alla samhällets schatteringar.
Det blev en jakt på data från vetenskapen, sporten, industrin, men även den vanliga individen, som gjort mer eller mindre knasiga rekord.
I augusti 1954 såg så den första utgåvan dagens ljus. Den delade ut på pubar och restauranger som sålde Guinness produkter, som en give-away till gästerna.
Rekordförsäljning direkt
Mottagandet blev enormt. Den första utgåvan tog slut i ett nafs och Sir Henry Beaver förstod att han kommit något på spåren.
Han bestämde sig därför för att satsa fullt ut. I London skapades ett kontor för boken -The Guinness Book of Records – som bröderna Norris och Ross McWhirter kunde verka från.
Den 27 August 1955 släpptes den första riktigt inbundna versionen av boken som direkt gick upp på försäljningslistornas första plats.
Resten är som sagt historia.
I dag är Guinness rekordbok den tredje mest sålda boken i värden efter bibeln och koranen. Något som nog inte ens Sir Henry Beaver kunde föreställt sig den där morgonen 1951.
PS. Sir Henry Beaver själv, fick dessvärre aldrig svar på vilken fågel som var snabbast före sin död den 6 januari 1967. Först ut i 1989 års upplaga av boken, fastslogs det att ripan är den snabbaste fågeln i skogen med sina 108 km/h.
Läs också:
Bitcoin tar plats i Guinness rekordbok
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.