“Jag blir aldrig arg när någon har gjort ett misstag”, säger hon.
Drömde om att råna – nu mäktigaste kvinnan
Mest läst i kategorin
Åsa Bergman, som hon heter, är 51 år, bor i Östersund och Stockholm, är utbildad civilingenjör och har precis korats till Näringslivets mäktigaste kvinna 2019 av Veckans affärer.
Åsa Bergman är koncernchef för Europas största teknikkonsultbolag Sweco med 15.000 anställda i 70 länder, framgår det.
Det bör tillägas tidigt i texten att det var ett konditori hon drömde om att råna när hon var liten.
I dag skrattar hon gott i VA-intervjun åt den där lustiga drömmen:
“Ha, ha, den drömmen känns inte längre så relevant, nuförtiden har jag råd att köpa så många bakelser jag vill!”
Hon hade också en annan dröm. Om att ha ett eget flygande tefat, och den drömmen har hon inte släppt utan tänker att det är fullt möjligt att landa på Swecohuset i Marieberg i Stockholm i ett tefat, eller rättare sagt en drönare, som det står i artikeln.
Sweco är, skriver VA, ett snabbväxande företag som fyra år i följd förbättrat resultatet. Resultatet efter skatt blev 1,2 miljarder kronor 2017 med en omsättning på nära 17 miljarder kronor, framgår det.
På frågan från VA om hur det känns att nu vara mäktigaste kvinnan i näringslivet, svarar Åsa Bergman att det “känns både fantastiskt och stort”.
I första hand ser hon det, säger hon, som “en utmärkelse för Sweco” och hon framhåller att det hållbarhetsinriktade företaget både är modernt och jämställt med fokus på “framtidens städer och samhälle”.
Hon har varit på Sweco i 27 år och koncernchef blev hon för ganska precis ett år sedan. Hon gillar utmaningar, har högt ställda ambitioner men har inte direkt ägnat någon större tankeverksamhet åt hon prompt måste bli chef.
Hon är en tävlingsmänniska, förklarar hon, och det har sin grund i ett bekräftelsebehov. Hon vill få sina medarbetare att leverera men har aldrig haft någon speciell chefsförebild.
Att skapa en stark teamkänsla och tydlighet är viktigt, betonar hon, och att se till att alla i organisationen blir “sedda, bekräftade och trygga”. Det hjälper medarbetarna att fatta rätt beslut, resonerar hon.
“När det råder en företagskultur som präglas av rädsla, där människor backar undan och i stället blir detaljstyrande. Ingen vågar testa nya saker för alla är rädda för att göra fel. I sådana situationer tenderar människor också hela tiden att skydda och förklara sig, vilket i sig inte skapar en transparent miljö. Hos oss har det alltid varit ett inkluderande ledarskap även om vi ibland har utmaningar, bland annat när vi köper bolag som kanske har en annan typ av ledarskapskultur. Men de flesta anpassar sig till vår kultur och ibland handlar det helt enkelt om att våga byta ut ledare”, säger Åsa Bergman till VA.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.