Det som började med en egenskriven bok utgiven på det likaså egna förlaget, har med åren vuxit till Bonniers, ett av Europas stora mediehus.
Albert Bonnier – grundaren av ett mediehus
Mest läst i kategorin
I jakten på den svenska entreprenörsandan berättar vi om de personer och företag som tillsammans och var och en för sig, lade grunden till dagens Sverige. Här kan du bland annat läsa om:
•Hilda och LM Ericsson som grundade dagens Ericsson
•Ingvar Kamprad – mannen bakom de platta paketen.
•Investor – 1900-talets lok i svensk ekonomi
•Historien bakom framgångs-sagan Ica
Trevlig läsning!
I dag kan vi alla på något sätt referera till Bonniers. Efternamnet som blivit ett varumärke i den svenska medievärlden. Med bokförlaget som grundpelare, har Bonniers tagit en allt större plats i allt vad gäller media i de svenska hemmen.
Men allt har en början och Rom byggdes inte heller på en dag. Allt det du i dag ser med namnet Bonnier på, härstammar från en man med tysk härkomst och som föddes i Köpenhamn 1820.
För det var då som Albert Bonnier föddes. Som tionde barnet till Gerhard och Ester Bonnier, lärde han sig snart att det var nödvändigt att stå på egna ben och klara sig själv.
Vid knappt 15 års ålder flyttade han därför till Stockholm för att bo hos sin äldre bror Adolf och lära sig förläggar-yrket, som brodern redan hade engagerat sig i.
Detta blev startskottet för en remarkabel karriär inom bokbranschen. Redan två år senare, 1837, gav Albert ut sin första bok under eget förlag.
Första boken
Boken, en satirisk essä med titeln “Bevis att Napoleon aldrig har existerat”, blev en försäljningsframgång och trycktes i två upplagor och lade i förlängningen grunden för Albert Bonniers Förlag, som idag är Sveriges största skönlitterära förlag.
Efter några år i Stockholm begav sig Albert ut i Europa 1841 för att utbilda sig, arbeta och knyta kontakter – en resa som varade i två år och gav honom värdefulla insikter och inspiration för den framtida verksamheten.
När han återvände till Stockholm började han expandera sin utgivning. 1843 lanserade han “Stockholms Mode-Journal, Tidskrift för den eleganta werlden”.
Senaste nytt
Skönlitteratur
Än viktigare var lanseringen av kalendern “Svea” och det litterära veckobladet “Stockholms Figaro” 1844, vilka lade grunden för förlagets skönlitterära tradition.
Albert Bonnier var en innovatör inom förlagsbranschen. Han började ge ut svenska översättningar av utländska romaner och 1846 lanserade han “Den europeiska följetongen. Nytt romanbibliotek”, där han själv stod för urvalet och redigerade översättningarna.
Nya maskiner
Under 1860-talet expanderade Albert verksamheten ytterligare. 1865 förvärvade han Hörbergs tryckeri på Riddarholmen, vilket han moderniserade med ångdrivna snällpressar och senare revolutionerande sättmaskiner.
Året därpå hade hans ekonomi blivit så pass stabil att han kunde köpa en stor tomt i centrala Stockholm där han lät uppföra ett modernt bostadshus för sig och sin familj.
Trots sitt fokus på arbetet gifte sig Albert 1854, vid 34 års ålder, med Betty Rubenson. Paret fick tre barn: Jenny (1855), Karl Otto (1856) och Eva (1857) av vilka Karl Otto senare skulle komma att ta över och vidareutveckla faderns verksamhet.
Albert var känd för sin arbetsiver och förblev aktiv i förlaget in i det sista, trots att han drabbades av cancer vintern 1900. Hans dedikation och entreprenörsanda lade grunden för det som skulle bli en mediejätte i Sverige.
Det ledande förlaget
Under Alberts ledning växte Albert Bonniers förlag till att bli ett av Sveriges ledande. Han knöt till sig många av tidens mest framstående författare, inklusive August Strindberg, Verner von Heidenstam och Selma Lagerlöf.
Albert Bonniers arv lever vidare än i dag. Förlaget han grundade är fortfarande Sveriges största skönlitterära förlag och en central del av Bonnierkoncernen. Hans entreprenörsanda och engagemang för litteraturen har format svensk bokutgivning i över 180 år.
Läs också om LM Ericsson som grundande jätten Ericsson. Dagens PS.
Läs om Joakim Bonniers unika F1-bil här. Dagens PS.
Läs mer om Albert Bonnier här.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.