Dagens PS

45-årig doldis Sveriges okrönte fastighetskung

OBS! Mikael Andersson är inte mannen på bilden. (Foto: TT / Montage)
OBS! Mikael Andersson är inte mannen på bilden. (Foto: TT / Montage)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 01 aug. 2017Publicerad: 01 aug. 2017

På papperet är det Knut Poussette som är vd medan Lars Andersson står som ordförande. Men i själva verket är det sonen, grundaren Mikael Andersson, som har makten i bolaget och är hjärnan bakom bolagets affärer, skriver Dagens Industri och hänvisar till flera samstämmiga uppgifter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bolaget som Di skriver om är det svenska fastighetsimperiet Kvalitena – värt över 10 miljarder kronor – som precis har gjort ett rekordår med 1,05 miljarder kronor i vinst, enligt den färska årsredovisningen, bland annat efter en lyckosam affär där aktier i 16.000 lägenheter i miljonprogrammet såldes till amerikanska Blackstone för 300 miljoner kronor. Företaget, som Mikael Andersson grundade år 1993, har sedan start gjort många framgångsrika affärer på fastigheter i Stockholmsförorter som Rinkeby och Husby, skriver tidningen.

Enligt Dagens Industri bor den 45-årige svensken i dag delvis i en stor våning på fashionabla Strandvägen i Stockholm och har nyligen köpt en ranch i delstaten Texas. Doldissvensken äger allt från samlarbilar till ett sovjetiskt stridsfordon och det var också han som köpte SCA:s och Sandviks skandalomsusade privatjet, vilket han använder för att ta sig mellan Sverige och USA.

Men trots sin extravaganta livsstil har han hållit sig undan strålkastarljuset och få vet vem han är, skriver Di.

” är en verklig doldis i svenskt näringsliv. Han finns inte på bild någonstans, annat än i fastighetsbolaget Stendörrens årsredovisning 2014”, skriver tidningen.

Officiellt är Mikael Andersson utflyttad till Monaco sedan 2001 och på papperet har han ingen yrkesroll i varken Kvaletina eller något annat bolag. Dagens Industri har sökt vd Knut Pousette utan framgång.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]