En skatt på flygbränsle är en del av EU:s nya klimatpaket. Men enligt förslaget ska privatjet och fraktflyg undantas från reglerna.
Privatjet föreslås få undantag från ny EU-skatt
Mest läst i kategorin
EU-kommissionen väntas lägga fram förslag för att minska koldioxidutsläppen i unionen på onsdag. Bland annat ska de införa en ny skatt på flygbränsle.
Men de föreslår också undantag från skatten för privatjet och fraktflyg, enligt sajten Argusmedia som tagit del av ett utkast till förslaget.
Privata jetflygplan kommer att ha undantag genom att “affärsflyg” klassificeras som företagens användning av flygplan för persontransporter eller varor som ett “hjälpmedel för deras affärsverksamhet”, om det i allmänhet inte betraktas som offentligt uthyrning. Ytterligare undantag ges för “nöjesflygningar” där ett flygplan används för “personliga eller fritidsändamål” som inte är förknippade med affärs- eller yrkesmässigt bruk, enligt sajten.
Oroar sig för snedvriden konkurrens
Kommissionen oroar sig för att beskattning på flygbränsle för flyg som enbart kör frakt skulle straffa de europeiska flygbolagen jämfört med utländska konkurrenter.
Organisationen Transport & Environment (T&E), som inte är knuten till några myndigheter, kallar förslaget för “generellt bra”.
“Nackdelen är dock att kommissionen överväger att undanta fraktflyg som ofta har sin bas i USA”, säger Andrew Murphy, chef för flygbranschen på T&E.
I maj var Murphy medförfattare till en rapport som visade på en ökning av utsläppen från privatjet på 31 procent mellan 2005 och 2019. Han argumenterade då för att beskatta denna “fritids-drivna” privatjetsektor.
Branschen tror det kan leda till fusk
Branschföreningen, som räknar 16 flygbolag som medlemmar inklusive Ryanair, Air France / KLM, Lufthansa, IAG, EasyJet och Cargolux, uppgav att kommissionens förslag skulle kunna leda till att flygplan medvetet transporterar överflödigt bränsle som köptes utanför EU specifikt för att undvika att skatta på flygbränsle, skriver Oilprice.com.
Utkastet kan komma att ändras innan det presenteras på onsdag, och då alla 27 medlemsstater måste godkänna det kan det ändras kraftigt innan det blir verklighet.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.