Tomatpriserna ökade med 38 procent i februari. Blomkålen blev 48 procent dyrare. Den höga prisutvecklingen, i snitt 21 procent i februari, gör att svenskarna köper mindre och billigare mat.
Prisrekord på mat: Försäljning störtdyker i februari
Mest läst i kategorin
Svenskarna betalar mer, men får mindre mat för pengarna än för ett år sedan, berättar Karin Brynell som är vd på Svensk Dagligvaruhandel:
“Den höga prisökningen fortsätter att påverka konsumenternas köpbeteende. Man köper färre och billigare produkter”, säger hon.
Den prisjusterade försäljningsutvecklingen fortsätter att vara kraftigt negativ under februari.
“Det här är ett extremt skifte som vi sett sedan i somras. Man letar kampanjvaror och billigare alternativ. Man byter kycklingfilen mot kycklinglår, handlar mindre ekologiskt och så vidare”, säger Karin Brynell till Dagens PS.
MISSA INTE: Fler söker sig till kyrkans soppkök under inflationen: “Nya grupper”
Inflationen är ett mörkt kapitel för svensk ekonomi. Det skrev Dagens PS om redan på onsdagen. Men SCB:s mörka siffror är faktiskt inte tillräckligt exakta för att beskriva hur det ser ut i matbutikerna, berättar Brynell för Dagens PS.
“Livsmedelsbutikerna är en lågmarginalbransch. I det värsta scenariet kan det bli så bekymmersamt för små butiker att de inte klarar att överleva”, säger Brynell.
Mindre mat – ändå dyrare
Enligt Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex har försäljningen under februari ökat med 9,1procent. Men rensat för inflation (SCB KPI) blir det i realiteten en minskning i omsättning med 11,9 procent.
Omsättningen fortsätter minska inom e-handel: Hemleveranser av mat och alkoholfria drycker minskade med 10,2 procent och upphämtning i butik minskade 23,8 procent, vilket framgår av ett pressmeddelande.
Tufft för butikerna
“Det blir tufft för butikerna framöver när kostnaderna ökar i alla led. Priserna i leverantörs- och produktionsled har ökat kraftigt, och samtidigt slår höjda hyres-, ränte- och energikostnader hårt mot dagligvaruhandeln. De ökade kostnaderna och konsumenternas minskade köpkraft leder till att många handlare befinner sig i ett pressat läge”, säger Karin Brynell.
Justerat för både prisökning estimeras försäljningsutvecklingen under månaden till -11,9 procent.
Rekordmånad – negativt
Enligt Matpriskollen har priserna på mat aldrig ökat så mycket som under februari i år.
SCB rapporterade att matpriserna ökade med 2,8 procent jämfört med januari, vilket är rekordmycket. Matpriserna är inflationsdrivande, säger Caroline Neander prisstatistiker på SCB till Aftonbladet.
Nu kan priserna vara på väg att jämnas ut. Trots dåliga skördar och den svaga kronan som gör internationella livsmedelsprodukter och förpackningar förhållandevis väldigt dyra för den svenska marknaden minskar exempelvis priset på mjölk nu, exempelvis.
“Men det finns en fördröjning i systemet också. Det kan ta lång tid från det att mjölken köps tills det att den färdiga osten ligger på butikshyllan”, säger Karin Brynnell.
Läs mer om pris och tillgång på livsmedel:
Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!
Nio gånger fler söker sig till kyrkans soppkök: “Nya grupper”
Avslöjande: En av fyra restauranger fuskar
Färre går på krogen – på grund av ekonomin
Svenskar åker till Norge för att handla: ”Trendbrott”
Draperi ner för svensk inflation
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.