Under förmiddagen har polisen och företrädare för flera olika myndigheter haft en stor insats på batterifabriken Northvolts fabriksbygge i Skellefteå. Syftet med en polisinsats var att motverka utnyttjande av arbetskraft genom människohandel, skriver Breakit.
Polisinsats vid Northvolts bygge
Mest läst i kategorin
Åsa Mjörndal, presstalesperson på polisen, säger till Västerbottenskuriren att representanter från polisen, Skatteverket och Jämställdhetsmyndigheten har deltagit i en insats vid Northvolts fabrik i Skellefteå. Syftet var att motverka brott och regelöverträdelser.
Polisen gick senare ut med ett uttalande där de förklarar varför de var på plats.
“Syftet är att motverka utnyttjande av arbetskraft genom människohandel och människoexploatering, ekonomisk brottslighet avseende utnyttjande av välfärdssystemen på felaktiga grunder och undanhållande av stora ekonomiska summor från samhället samt brott mot arbetsmiljölagstiftningen”, skriver Polisen.
Förra veckan uppmärksammade flera medier att de byggarbetare som arbetar med Northvolts nya fabriksområde ”plankar” in genom elektroniska grindar som finns uppförda för att se till att utländsk arbetskraft registeras korrekt hos underleverantörer.
Byggnads hotar med blockad
Fackförbundet Byggnads gick i veckan ut och krävde att Northvolt agerar för att åstadkomma rimliga arbetsförhållanden vid bygget. Byggnads pekade då på att underleverantörer på plats inte följer svensk lagstiftning.
“Vi vet att det förekommer svartjobb här. Det är fullständigt oacceptabelt. Kollektivavtal måste införas – annars finns det risk för en blockad, men där är vi inte än”, sa Johan Lindholm då till SVT.
Byggnads hotar också med en blockad mot bygget om arbetsförhållandena inte förbättras.
Till lokaltidningen Norran (Breakit) kommenterar Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt dagens inspektion.
”Det görs löpande planerade arbetsplatsinspektioner av myndigheter på byggarbetsplatsen under hela projektets gång, med några månaders mellanrum, vilket vi sätter ett stort värde på. Vi har också själva efterfrågat ett större proaktivt arbete tillsammans med relevanta myndigheter. I regel under dessa arbetsplatsinspektioner kontrolleras dokumentation hos underleverantörer och deras anställda. Om några oegentligheter dyker upp meddelas det direkt till underleverantören med krav på åtgärder”.
Läs också:
Northvolt-effekt på Skellefteås bostadsmarknad
Northvolt har gjort 100 procent återvunnen battericell