Under tisdagen stod det klart att både Polen och Ungern vägrar att skriva under på EU:s nya minimiskatt för stora multinationella företag. Det sätter press på ordförandelandet Frankrike.
Polen och Ungern vägrar EU:s minimiskatt
Mest läst i kategorin
EU försöker få till ett avtal som innefattar 140 länder, där regeringarna kommer tvinga världens största bolag att betala en minimiskatt på 15 procent.
Frankrike, som precis har påbörjat sitt EU-ordförandeskap, ska leda unionens 27 medlemstater att få avtalet på plats så snart som möjligt, skriver Rfi.
Polen och Ungern vägrar
Men då måste alla medlemsstaterna skriva på, och det ser inte ut som att Polen och Ungern kommer att göra det samtidigt som allt mer tyder på att de båda länderna styr bort från blockets demokratiska värderingar.
Den globala minimiskatten är bara en del av avtalet, och Ungern och Polen menar att även den andra nyckeldelen måste genomföras samtidigt. Den innebär ett komplext avtal, som kallas “pelare ett” och innebär att företag beskattas där deras vinster görs, vilket inte har färdigställts helt.
“Polen kan inte stödja ett ensidigt EU-införande av en global minimiskatt, vilket minskar EU:s konkurrenskraft, samtidigt som man lämnar den första pelaren bakom sig”, sa Polens biträdande EU-ambassadör, Arkadiusz Plucinski, vid ett möte med europeiska finans- och skatteministrar.
Pelarna binds ihop
Han ville därför se att de båda pelarna binds ihop juridiskt.
Även Ungerns finansminister Mihaly Varga trycker på betydelsen av den första pelaren för samtliga inblandade länder att kunna genomföra avtalet.
Frankrike hoppas på en slutgiltig överenskommelse om minimiskatten redan i mars, bara veckor före presidentvalet där president Emanuel Macron är en trolig kandidat – som isåfall kan lägga till avtalet som en stor bedrift.
Den franske finansministern Bruno Le Maire som leder förslaget uppger “att det är obegripligt att säga att den inte bör antas”.
Läs även: Andersson i samtal med USA om skattegolv
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.