Piratkopior ska man akta sig för. I tider som denna, med Black Friday och lockpriser, är det extra viktigt att ha koll. Billiga kopior kan till och med vara farliga, varnar Patent- och registreringsverket.
Piratkopior under Black Friday kan vara riskabelt
Mest läst i kategorin
Snart är det dags för Black Friday, och då står erbjudandena om billiga varor som spön i backen. Det gäller att se upp för piratkopierade varor, särskilt för online-shopparna. Fejkprodukterna blir allt vanligare, och nu går Patent- och registreringsverket ut med varningar för rent farliga kopior.
Det blir svårare och svårare att faktiskt se skillnad på äkta vara och fejk.
“Jag har hållit på med det här i 25 år och förr i tiden kunde man se om det rörde sig om en kopia. Nu har det blivit allt svårare att identifiera piratkopiorna vilket i sin tur gör att tillverkarna tjänar mer vilket förmodligen leder till ännu bättre produktionsmetoder”, säger Per Holgersson, expert på piratkopior på Patent- och registreringsverket till Göteborgs Posten.
Flest fejkvaror från Asien
Smink, kläder, väskor, elektronik – allt kan kopieras, och det görs också. Bättre och bättre. När så konsumtionen ökar, som vid Black Friday, ökar också försäljningen av fejkprodukter, och de flesta kommer från Asien.
Enligt Per Holgersson visar en studie från OECD att inte ens hälften av konsumenterna är medvetna om att de köper en piratkopia och inte den äkta varan. Nu väljer myndigheten att gå ut med en varning, eftersom kopiorna kan vara rent hälsovådliga.
“Det är allvarligt ur många aspekter, framförallt luras man att köpa en sämre produkt tillverkad av ett företag som inte bryr sig om produktsäkerhet eller miljön. Ämnena i det fejkade sminket kan innehålla farliga ämnen och apparaten kan om man har riktig otur fatta eld”, säger Holgersson.
Tänk efter före!
Det blir svårare och svårare att se vad som är äkta och vad som är en piratkopia, särskilt när det gäller varor som är stora inom e-handeln, lätta och lättransporterade produkter som smycken och hörlurar, till exempel.
Patent- och registreringsverket uppmanar nu köparna att tänka till ordentligt innan de beställer. Om något verkar vara för bra för att vara sant är det troligen för bra pris för att vara äkta vara. Å andra sidan är det inte orimligt att en sådan sak som skor faktiskt säljs ut för halva priset då och då, heller.
Då bör man undersöka om e-handeln känns trovärdig, enligt Holgersson. Finns det omdömen? Kundsupport? Är det verkligen den sajt som e-handeln utger sig för att vara?
Så shoppa säkert, och se upp för pirater!
Läs även: Gwyneth Paltrow satsar på svenskt varumärke
Läs även: Svensk klädhandeln upp femton procent i oktober
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.