Dagens PS

Passagerarplan kunde återvinnas till 99,2 procent

Finnair har återvunnit ett helt passagerarflygplan till mer än 99 proceent.
Finnair har återvunnit ett helt passagerarflygplan till mer än 99 proceent. (Foto: Kyrre Lien / NTB /TT )
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 24 nov. 2021Publicerad: 24 nov. 2021

Flygbolaget Finnair har nyligen återvunnit nästan alla delar av ett uttjänt passagerarplan, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 99,2 procent av delarna i en uttjänt Airbus A319 kunde bolaget ta hand om för återbruk eller återvinning. 

Finnair skriver i ett pressmeddelande att det återvunna passagerarplanet utgör en del i målet att arbeta mot ett koldioxidneutralt 2045.

Redan 2025 säger bolaget att man vill halvera nettoutsläppet från nivån 2019. Det innebär att man inkluderar koldioxidkompensation i ambitionen.

Nyligen kunde Finnair återvinna det första kommersiella passagerarflygplanet någonsin i Finland, skriver bolaget i pressmeddelandet.

– En av våra ledstjärnor i hållbarhetsarbetet är FN:s 17 hållbarhetsmål. Just nu fokuserar vi exempelvis på att förbättra infrastruktur och återvinning. Därför är det riktigt roligt att vi lyckades återvinna i princip ett helt flygplan, säger Robert Lönnblad, Skandinavienchef på Finnair.

Läs också:

Pilotprojekt för återvinning av trä i byggbranschen
Ford ska återvinna elbilarnas batterier

ANNONS

Mest läst i kategorin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möt Sveriges främsta AI-experter

AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden PSUnlocked.

Boka här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]