Dagens PS

Padel-jätte i kris: We Are Padel ansöker om rekonstruktion

Padeljätte i kris: We Are Padel ansöker om rekonstruktion
Padel som sport växte lavinartat, och det byggdes hallar på löpande band. Nu är det kris, och WAP ansöker om rekonstruktion. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 07 okt. 2022Publicerad: 07 okt. 2022

Padel-branschen är i kris, och nu ansöker jätten WAP, We Are Padel, om rekonstruktion. Än så länge är det inte klart vilka av företagets mer än 70 hallar som är hotade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter padelboomen 2021 är det dags för kris. Padeljätten WAP lämnar på torsdagen in ansökan om rekonstruktion till Örebro tingsrätt, avslöjar Padelfeber. Det råder en överetablering på padelmarknaden. Rysslands invasion av Ukraina gör att det är dyrare att driva hallarna, med högre elkostnader och inflation.

Svenskarnas padelintresse börjar svalna, och enligt WAP:s ansökan förvärrar inflationen, de högre energikostnaderna och höjda hyror situationen. Företaget förhandlar nu med hyresvärdar om gällande hyror.

Först boom – nu kris

“Antalet tillgängliga banor på marknaden mer än dubblerades på ett år” skriver WAP i ansökan om rekonstruktion enligt Breakit. “Detta har resulterat i att antal spelade timmar per tillgänglig bana har fallit med över 50 procent på regional basis, vilket har fått som konsekvens att ett stort antal padelcenters inte längre går med vinst”.

Hallar i riskzonen

Risken finns att företaget lägger ned ett antal av sina hallar som är spridda över Sverige. Pontus Gustafsson, grundare och styrelseordförande, säger till Padelfeber att beslutet att begära rekonstruktion “för att göra upp med de delar av verksamheten som har lönemässiga utmaningar”. WAP har runt 300 anställda.

Drabbar anställda

Enligt Pontus Gustafsson går det inte att utesluta att rekonstruktionen drabbar verksamheter och medarbetare.

“Vi beklagar att fordringsägare och andra kan komma att drabbas men på detta sätt agerar vi ansvarsfullt för att skydda den sunda delen av verksamheten”, säger han enligt Padelfeber.

ANNONS

We Are Padel omsatte ungefär 250 miljoner kronor 2021, med ett underskott på cirka 10 miljoner. Siffrorna för 2022 visar att det går snabbt utför. Under januari till augusti har man en omsättning på cirka 165 miljoner, och ett negativt rörelseresultat på 88 miljoner kronor, uppger Breakit. Företaget är en del i Ledap, riskkapitalbolaget Tritons padelsatsning.

Läs även: Triton storsatsar på padel – miljardinvestering 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS