Dagens PS

Omvända världen – i år är det rusch efter julbord

världen julbord
I fjol, under pandemin, störtdök julborden och i år det raka motsatsen – det är full rusch efter julbord. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 11 nov. 2021

I fjol, under pandemin, störtdök julborden och i år det omvända världen – det är full rusch efter julbord.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här berättar Dagens Nyheter där en av många krögare, Göran Vidén på Brändö Restaurang och konferens vid Bottenvikens strand norr om Luleå, säger att det “ser bättre ut än någonsin”.

Även andra restaurangidkare konstaterar att det i stort sett redan är fullbokat från företag och privatpersoner.

“Våra medlemmar vittnar om bra bokningstryck. Det är för tidigt att prata om rekord, men håller utvecklingen i sig kan många vara tillbaka på åtminstone 2019 års nivå”, säger Jonas Siljhammar, Visitas vd, till Dagens Nyheter.

Julborden räddningen för många

För många krogägare är julborden räddningen på verksamhetsåret, särskilt med tanke på hu nattsvart det var på julbordsaktiviteterna under förra året när tuffa restriktioner stoppade julborden i stor skala.

I dag är stämningen mer munter bland krögarna, som talar om ett enormt tryck.

Enligt DN serveras de flesta julborden i år från slutet av november fram till jul.

Personalkrisen ett problem

Men personalbristen som råder på restauranger efter pandemin, då många sades upp, gör sig samtidigt påmind.

ANNONS

Pontus Frithiof, känd krögare i Stockholm, konstaterar i DN att personalkrisen är största problemet i december med tanke på det höga bokningsläget.

Han sa upp hälften mer än hälften av sina anställda under pandemin, men han tror ändå på rekordomsättning och vinst under 2022, förklarar han i artikeln.

Läs mer på DN.se vad krögarna säger om de stundande julborden och framtiden.

Läs även: Hotellbranschen på högvarv – “fullständigt exploderat”

Läs mer: HUI tror på nytt rekord för svensk julhandel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]