Dagens PS

Ojämställt att leva med entreprenör

Att leva med en entreprenör kan bli ojämställt. (Foto: Unsplash)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 25 jan. 2022Publicerad: 25 jan. 2022

Kvinnor som lever med en entreprenör avstår ofta sin egen karriär för att stödja partnern. Ändå är det mannen som i de flesta fall äger företaget.

ANNONS

Mest läst i kategorin

70 procent av alla företag i Sverige startas av män. Matilda Eriksson, doktorand vid Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet, har studerat kvinnor som delar sitt liv med en man som är entreprenör och vars företag har fått stöd av offentliga medel.

”Med offentliga medel hjälper vi i första hand män att starta, bygga och skydda bolag, där kvinnornas insats osynliggörs”, säger Matilda Eriksson i ett uttalande.

Hennes forskning visar hur dessa kvinnor avstår sin egen karriär och ekonomiska förutsättningar för att stödja entreprenörskapet. Kvinnorna får stå åt sidan och bli möjliggörare för männen att ägna resurser åt verksamheten, konstaterar hon. Det påverkar både fördelningen av obetalt hemarbete, inflytandet över resurser och relationen i sig.

Kvinnor som lever med entreprenör anpassar sig

Genom att lyfta kvinnornas egna berättelser har Matilda Eriksson kunnat beskriva ett ideal som dessa kvinnor både medvetet och omedvetet förhåller sig till.

”När bolaget startas skildrar kvinnorna hur familjen löpande levt på hennes lön medan mannens lön har investerats i bolaget. Och med första barnet kan man kanske dela lika på föräldraledigheten, men när nummer två kommer är det inte längre möjligt, det beskrivs som oförenligt med entreprenörskapet”, säger Matilda Eriksson.

Hon konstaterar att strukturen också uppmuntras av staten, där flera myndigheter gynnar det här beteendet hos par där mannen är entreprenör. Att det är del i ett offentligt ideal förstärker strukturen. Att vara entreprenör beskrivs av kvinnorna som ett jobb som är ”svårt att argumentera emot”, enligt Matilda Eriksson.

Läs också:

Techmiljardärernas exfruar donerar miljarder till jämställdhet
Dödläge för bolag med kvinnliga grundare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS