Dagens PS

Offer för klädjätten: Arbetar 75 timmar per vecka

Klädtillverkaren Shein säger själva att de gjort "betydande framsteg för att förbättra villkoren". Det märks inte på deras fabriker.
Klädtillverkaren Shein säger själva att de gjort "betydande framsteg för att förbättra villkoren". Det märks inte på deras fabriker. (Foto: Richard Drew/AP/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 13 maj 2024Publicerad: 13 maj 2024

De lovade att bättra sig. Så har inte skett. Nu kommer en ny rapport om omänskliga arbetsförhållanden hos Shein.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Klädtillverkaren Shein säger själva att de gjort “betydande framsteg för att förbättra villkoren”.

En klen tröst för de medarbetare som arbetar i deras fabriker.

Här är övertid ett givet inslag i arbetsbeskrivningen. Detta trots att företaget tidigare begränsat arbetsveckan till 60 timmar – inklusive övertid, skriver BBC.

Gör 12-timmarsskift

En förhållandevis saftig sysselsättningsgrad, sett till den svenska modellen där arbetstidslagen förordar 40 timmar. Tittar vi på övertid är även det en parameter som regleras av lagen.

Så är det alltså inte på Shein.

Tvärtom visar en färsk undersökning utförd av en schweiziska advokatgruppen Public Eye att 12-timmarsdagar fortsatt tycks vara vedertaget hos Sheins leverantörer i Kina.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Inte råd att vara ledig

Så även arbete på upp till 75 timmar per vecka i flera fall.

ANNONS

Det innebär i praktiken att långa dagar är mer regel än undantag, liksom att ändringar eller eventuella korrigeringar av misstag på plaggen sker oavlönat.

“Jag arbetar varje dag från 8 på morgonen till 22.30 på kvällen och tar ledigt en dag i månaden. Jag har inte råd med fler lediga dagar eftersom det kostar för mycket”, vittnar en anställd.

Lönen oförändrad

Enligt rapporten, som följer upp en granskning som gjordes under 2021, har det hårda arbetet dock inte färgat av sig på lönen, som knappt förändrats.

Den ligger således på ett spann mellan 6 000 och 10 000 yuan per månad, motsvarande 9 015 till 15 000 kronor per månad.

Vidare framgår det av rapporten att småbarn i flera fall passats i fabrikerna, liksom att tonåringar arbetat med att packa in varor. Det vittnas även om ett rökförbud som inte upprätthålls.

Inte bara Shein

Det är således en fortsatt dyster tillvaro i Sheins fabriker som målas upp, vilket klädjätten delvis bemöter genom att peka ut sina konkurrenter.

Enligt dem är övertid en “gemensam utmaning som varumärken, tillverkare och andra aktörer i ekosystemet måste arbeta tillsammans för att hantera.”

ANNONS

Med det sagt säger de sig dock ha investerat tiotals miljoner dollar “för att stärka styrning och efterlevnad” i sin leveranskedja.

Läs mer:

Ingen pension: Nu arbetar de sig till döds. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]