Ska man börja någonstans, ska man förstås börja på topp. Följaktligen är den första produkt av odlat kött som kan godkännas i EU – gåslever.
Odlat kött – gåslever först ut?
Mest läst i kategorin
Det är franska foodtech-företaget Gourmey som lämnat in den första ansökan om att få en produkt gjord av laboratorieodlat kött godkänd inom EU.
Produkten är ”foie gras”, ank- eller gåslever, en klassisk fransk delikatess som kritiserats starkt av djurskyddsskäl.
Nu vill Gourmey ha den labbodlade varianten godkänd enligt EU:s Novel Foods Regulation.
Vid ett godkännande blir det den första labbodlade ”kött”produkt som godkänns av EU, konstaterar Sifted.
Tar 2,5 år för godkänt
Hur det går får vi vänta och se. Ansökningsprocessen beräknas ta 2,5 år med ett avgörande mot slutet av 2026.
Motståndet är dessutom starkt i EU-länder som Italien, Frankrike, Österrike, Ungern och Rumänien.
Gourmey, har vid sidan av EU-processen, sökt godkännande för produkten i Singapore, Schweiz, Storbritannien och USA.
Gourmey samlade in motsvarande 553 miljoner kronor 2022 för att skapa ett produktionscenter i Paris och har totalt fått in motsvarande drygt 610 miljoner kronor i kapital.
Senaste nytt
Kan användas brett
Företagets fokus ligger initialt på foie gras men processen kan överföras på andra produkter, enligt grundaren Nicolas Morin-Forest.
”Odlad foie gras är bara den första tillämpningen av vårt nuvarande kunnande,” säger Morin-Forest till Sifted.
“Med samma startceller kan vi skapa vilken typ av fjäderfäköttsprodukt som helst”.
Europa har ännu inte sett något godkännande av någon odlad köttprodukt för konsumtion av människor.
Sådana godkännanden har hittills bara lämnats i Israel, Singapore och USA.
Fler ansökningar
Däremot har ett antal framstötar gjorts. 2023 ville Israel-baserade Aleph Farms få sin odlade nötköttsprodukt godkänd i Storbritannien.
Tidigare i år ansökte franska Vital Meats i samma land om ett godkännande för sin odlade kyckling och brittiska Ivy Farm säger att de väntar sig ett godkännande i Storbritannien i slutet av året för sin odlade korv.
Läs mer:
Insekter – nu på restaurangmenyn. Dagens PS
Ny konkurs – rött ljus för grön mat med maskar. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.