Dagens PS

Ny toppnivå för konkurser: "Tickande bomb"

Konkurser fortsätter slå rekord i Sverige
Ny toppnivå för konkurserna och 2024 kan bli året med flest konkurser sedan 90-talet. Månadens största konkurser är i byggbranschen. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 02 dec. 2024Publicerad: 02 dec. 2024

Konkurserna i Sverige når en ny rekordnivå. Vi är på väg mot ett rekordår för Sverige, med skatteanstånden som en tickande bomb.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Under november försattes 920 aktiebolag i konkurs i Sverige, en av de högsta siffrorna för november på 30 år, rapporterar Creditsafe.

En marginell minskning från 929 november i fjol, men långt över genomsnittet för november de tio senaste åren, 604 konkurser.

”Trots små förbättringar i vissa branscher, är den ekonomiska osäkerheten fortfarande påtaglig och slår hårt mot näringslivet”, säger Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe som påpekar ytterligare en aspekt;

”Nu jämför vi mot höga konkurstal förra året så de procentuella ökningarna blir inte lika kraftiga, men historiskt sett är detta väldigt höga siffror”.

Kan bli högsta sedan 90-talet

Hittills i år har 9 197 aktiebolag gått i konkurs. Det är en ökning med 24 procent jämfört med motsvarande period förra året och hela 64 procent fler än för två år sedan.

Det kan innebära att när hela 2024 summeras, kan antalet konkurser ha överstigit 10 000 aktiebolag, en siffra som Sverige inte varit över sedan 90-talskrisen.

Samtidigt ökar mediansomsättningen och allt större företag går i konkurs. Hittills i år har 30 802 anställda drabbats – en ökning med 41 procent jämfört med förra året, då 21 876 påverkades.

ANNONS

Senaste nytt

”Ringar på vattnet”

ANNONS

”Det är alltid tragiskt när någons livsverk går i graven. Men när fler större företag nu går omkull skapar det ringar på vattnet, med många förlorade arbetstillfällen och underleverantörer som hamnar i ekonomiska svårigheter”, säger Henrik Jacobsson.

Även nu är det företag med skatteanstånd som utmärker sig i konkursstatistiken.

Hittills i århar 27 procent av alla konkursade bolag haft tillfälligt anstånd.

Det har varit extra tydligt november där företagen i nio av de tio största konkurserna tidigare blivit beviljade anstånd med sina skatter.

Åtta miljarder har redan gått förlorade i konkurser och Skatteverkets prognos pekar på upp mot 24 miljarder.

Allt fler för varje månad

”För varje månad löper fler anstånd ut och vi ser att många inte klarar av att bära det skuldberget. Skatteanstånd är en tydlig drivkraft bakom konkurser, och därför är det avgörande att identifiera vilka kunder och leverantörer som har eller har haft anstånd. Även historiska anstånd är en viktig faktor i kreditbedömningen”, påpekar Henrik Jacobsson.

Samtidigt fortsätter nedgången i nyföretagande. I november registrerades 4 950 nya aktiebolag, vilket motsvarar en minskning på 2 procent jämfört med förra året.

Detta är åttonde månaden med nedgång i år och på årsbasis är minskningen 6 procent.

ANNONS

Han kräver 37 miljoner av staten. Dagens PS

Nio anmälningar efter miljardkonkursen. Dagens PS

Snöbollseffekt för Northvolt: “Dött och begravet”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]