Dagens PS

Ny rapport: Här är risken för penningtvätt störst 

Tvättrum penningtvätt
FI riktar uppmärksamhet mot vissa sektorer för att bekämpa Penningtvätt. (Foto: Pixabay)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 22 mars 2024Publicerad: 22 mars 2024

Penningtvätt utgör en global utmaning som möjliggör för brottslingar att tvätta stora summor pengar. Nu vill Finansinspektionen ta i med hårdhandskarna genom att rikta extra uppmärksamhet mot specifika branscher och yrkesgrupper.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns flera företag i Sverige som används som verktyg i ekonomisk brottslighet.

Nu har Finansinspektionen kommit ut med en ny rapport där de riktar extra uppmärksamhet mot vissa sektorer för att bekämpa penningtvätt. 

Här finns riskerna

Enligt rapporten är det framförallt fintech-branschen, företag inom kryptotillgångar, mindre och mellanstora banker samt verksamheter med hög kontanthantering som är extra sårbara för penningtvätt. 

Handeln med kryptotillgångar ses som särskilt riskfylld bland annat på grund av dess association med narkotikahandeln på darknet. 

ANNONS

Senaste nytt

Banker i riskzonen

FI ser en trend där kriminella aktörer riktar in sig på mindre och mellanstora banker som ett resultat av de större bankernas förbättrade förebyggande arbete. 

Samtidigt uppmärksammas en ökad risk för penningtvätt inom kontantintensiva verksamheter såsom restauranger och verksamheter med fokus på hår- och hudvård. 

Genom att sätta fokus på dessa riskområden och stärka tillsynen hoppas FI kunna minska risken för penningtvätt och finansiering av terrorism inom den svenska finanssektorn.

ANNONS

Kollar extra på yrkesgrupper

Enligt ett pressmeddelande från Finanspolisen finns det vissa yrkesgrupper som det behöver kollas extra på för att bekämpa penningtvätt. 

Bland dessa finns bland annat banktjänstemän, advokater, fastighetsmäklare och revisorer. 

Det finns en stor efterfrågan på denna typ av professionella penningtvättare menar Finanspolisen. Dessa personer arbetar i, för de kriminella, eftertraktade branscher och tvättar pengar åt andra mot betalning. 

“PML-aktörerna (professional money launderers) är en grundbult i de kriminella nätverkens förmåga och underblåser därmed den kriminella infrastrukturen. Det här fenomenet behöver uppmärksammas och motverkas, både av privata aktörer och av myndigheter”, säger Lena Palmklint, chef för finanspolisen.  

Läs också: Kontorshotell bakom penningtvätt på 180 miljoner. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS