Att kvinnor startar eget är ingen nyhet. Däremot har det skrivits mycket i media om att nästan allt riskkapital i Sverige går till män. En minst sagt orättvis situation som nätverket Feminvest vill förändra.
Ny fond med fokus på kvinnligt ägandeskap
Mest läst i kategorin
Michaela Berglund, vd på nätverket Feminvest, har som mål att förbättra tillgången till kapital för kvinnor. På måndagsmorgonen meddelade därför Feminvest att de lanserar en fond med endast kvinnoägda bolag.
Dagens PS kontaktade Berglund för att få veta mer om satsningen.
Affärsmässig potential
Vad är det som är så bra med bolag som drivs av just kvinnor?
”Det finns väldigt lite data som visar på potentialen med att investera i bolag startade av kvinnor då så lite av kapitalet går till kvinnor. Det finns en undersökning från BCG från 2018 som ofta florerar i dessa sammanhang som visar att de bolag som drevs av kvinnor genererade dubbel avkastning mot de manliga motsvarigheten”, säger Berglund och fortsätter:
”Vi behöver dock mer siffror på potentialen i att investera i kvinnor, det är vår ambition. Vi vill visa på den affärsmässiga potentialen i att investera i dessa bolag”.
Senaste nytt
Retail och tech
Kommer ni fokusera på någon speciell bransch?
”Vi letar efter bolag som ägs till minst 50 procent av kvinnor inom både retail och tech. Bolagen ska ha en ambition att växa internationellt samt bidra med hållbarhet på något sätt i sin affärsmodell. Vi har en investeringskommitté med en bred kompetens för att tillmötesgå dessa områden”, säger hon.
Vilka kommer förvalta fonden?
”Feminvest Ventures är bolaget där den första fonden nu etableras. Investeringskommitté består av en nordisk grupp investerare med namn som David Wendel, vd First Ventures, Pernilla Nissler, före detta vd på Skincity och tidigare vd på Blocket, Hannes Wideteg, grundare till AI-bolaget Asekio, Raja Skogland, aktiv investerare och entreprenör i Norge samt Marianne Österlund, tidigare på Goldman Sachs”, säger Berglund.
“Vi tror på mångfald”
Hur tror du att det kommer gå?
”Hela feminvest teamet är så engagerade och kommer göra det yttersta för att ge den bästa avkastningen till investerarna de närmaste åren”, berättar Berglund.
Om vi spelar djävulens advokat, finns det inte en risk att det blir för mycket fokus på kön i stället för prestation?
”Tvärtom, från vårt perspektiv kan det vara en kille som är vd i de bolag vi investerar i då ägandet ska vara jämställt, kön på ledare spelar ingen roll. Vi tror på mångfald i de team och bolag vi investerar i. Men även vikten av att fler kvinnor äger mer för att uppnå de värden som kommer med ett mer jämställt samhälle”, säger Berglund och fortsätter:
”Det kommer resultera i att kvinnor får möjlighet till att göra exits i högre utsträckning, att fler kvinnliga förebilder får kapital som kan inspirera till nya satsningar från yngre talanger. Det finns exempelvis data från Allbright som säger att kvinnor äger mindre än 1 procent i de bolag som man arbetar i mot en börsintroduktion”.
Läs även:
Michaela Berglund: Kvinnor investerar i andra kvinnor
Erfaren programledare och börsintresserad skribent. Brinner för att göra svåra ämnen enkla att förstå sig på.
Erfaren programledare och börsintresserad skribent. Brinner för att göra svåra ämnen enkla att förstå sig på.