Dagens PS

Mardrömmen besannas – Putin stänger gaskranen

Putin
Gazprom, ytterst Rysslands president Vladimir Putin, har nu strängt av gaskranen helt till Europa. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 sep. 2022Publicerad: 03 sep. 2022

I dag skulle Ryssland återuppta gasleveranserna till Europa efter tre dagars rörledningsunderhåll, men i stället stryper Putin gasen helt och hållet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Statligt ryska kontrollerade Gazprom har inte slagit på gasen till Tyskland och Europa i dag, lördag, som det var sagt, rapporterar Reuters.

Rysslands energijätte hävdar nu att den upptäckt ett oljeläckage i en viktig turbin till gasledningen Nord Stream 1 under Östersjön till Tyskland och att gasleveranserna inte kan komma i gång igen förrän det felet är åtgärdat.

Det är oklart när gasleveranserna startar igen. Gazprom har inte informerat om någon tidsram.

För Europa försvårar det möjligheterna att bunkra bränsle inför vintern.

Kontinenten är under press då gaslagren måste fyllas till kylan slår till.

Europa har fruktat att Ryssland skulle stänga av gasen helt och kapaciteten i sina gasleveranserna har redan begränsats kraftigt.

Nu råder totalt gasstopp på nytt från ryskt håll.

Flera experter menar att rörledningen borde fungera även om det är läckage. Det förklarar exempelvis Siemens Energy som brukar serva Nord Stream 1:s turbiner, uppger Reuters.

Nyhetsbyrån berättar att även Portovaya kompressorstation, där läckan upptäcktes, förklarar att Nord Stream 1 har andra turbiner som fungerar.

ANNONS

“Sådana läckor påverkar normalt inte driften av en turbin och kan tätas på plats. Det är ett rutinförfarande inom ramen för underhållsarbetet”, skriver bolaget, enligt Reuters.

Makthavarna i Kreml i Moskva anklagas för att använda energi som politiskt påtryckningsmedel och straff för västländernas ekonomiska sanktioner, som är en följd av Rysslands invasion och krig i Ukraina.

Detta har Ryssland tillbakavisat och beskyller i stället väst för att sanktionerna hindrar den rutinmässiga driften och underhållet av Nord Stream 1, vilket EU avfärdar som nonsens och kallar en förevändning från Moskva att använda gasen som ekonomiskt vapen mot Europa.

Michael Roth, ordförande för det tyska parlamentariska utrikesutskottet, beskriver Rysslands och Putins schackrande med gasen som ett psykologiskt krig mot Europa.

G7-länderna har enats att införa ett pristak på den ryska naturgasen för att stoppa Putin från att manipulera marknaden och minska Rysslands gasintäkter.

Även EU har samma planer.

Från Vita huset i USA är beskedet nu att man samarbetar med Europa för att kontinenten ska klara sin energiförsörjning.

Amerikanarna är inte förvånad över det som nu hänt – att “Ryssland fortsätter använda energi som ett vapen mot europeiska konsumenter”, heter det.

Om EU gör verklighet av hotet om ett pristak för rysk gas kommer gasleveranserna att stoppas helt, varnar Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev.

ANNONS

Ryssland är världens största exportör av gas och olja.

Tyskland är det land i Europa som är mest beroende av rysk energi och därifrån är beskedet att det blir svårt att fylla lagringstankarna till 95 procent, som är målet till den 1 november.

Volymen uppgår nu till nästan 85 procent, framgår det.

Läs även: Ryssland eldar för kråkorna – bränner av ”tysk” gas 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]