Swedish fika har vi blivit kända för. Men hur är det egentligen? Nu avslöjar en ny rapport från SLU en annan sanning om oss och fikabrödet.
Nu spricker bilden – vi slänger fikat


Mest läst i kategorin
Hur går det med det världsberömda ”Swedish fika” egentligen?
Så där, verkar svaret vara. Kaffet blir allt dyrare, kaffeautomaterna är inte hälsosamma och nu kommer beskedet att vi slänger fikabrödet.
Nåja, en hel del av det i alla fall. Enligt en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, slängs nämligen inte bara 100 000 ton bröd utan dessutom 80 000 ton fikabröd, i detta fikandets påstått förlovade land.
Fika för 9 miljarder per år
Det är Louise Bartek, doktorand vid SLU, som nyligen publicerade en artikel om bagerisvinn i tidskriften Sustainable Production and Consumption.
Hennes studie visar det omfattande slöseriet där bröd slängs. Det är dels en ekonomisk förlust på cirka 9 miljarder kronor per år och dessutom illa för både miljö och klimat.
”För första gången ser vi att det slängs nästan lika mycket söta bageriprodukter som bröd i Sverige. Det var nytt för oss att hälften av den totala mängden svinn uppstår i bagerier och butiker, och att det rör sig om så pass stora volymer”, säger Louise Bartek som menar att det inte skulle behöva vara så.
”Mycket av svinnet skulle kunna undvikas eller tas tillvara på bättre sätt genom riktade åtgärder redan i produktions- och försäljningsledet” hävdar hon.
Senaste nytt
Flera orsaker
Många är engagerade i frågan och vill se ett minskat svinn men det finns flera orsaker till att sådana mängder bageriprodukter i dag slutar fjärrvärme via förbränning eller rötas till biogas.
Ett grundproblem, snabbt insett, är förstås att det bakas mer än det säljs. Där ser Bartok hur butikerna vill erbjuda välfyllda hyllor och ett brett sortiment och konsumenterna i princip utan undantag vill ha bröd eller fikabröd bakat samma dag.
”Alla är överens om att matsvinn är ett enormt problem, som inte bara leder till en förödande miljö- och klimatpåverkan, utan även till stora ekonomiska förluster och social orättvisa”, understryker Louise Bartek.
”Jag tror att fokus framåt i stället bör ligga på hur vi gemensamt kan lösa problemet och minska mängden svinn som uppstår”.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Alla behöver bli bättre
Vi som konsumenter behöver bli bättre på att ta hand om det vi köper men vi delar ansvaret för svinnet med företagen i livsmedelsbranschen, hävdar hon.
Samtidigt ser hon hur många i branschen gör stora ansträngningar för att se till att det som bakas också äts.
Så vad gör man?
Louise Bartek har hittat flera åtgärder, säger hon. Det kan handla om att butiker delar data, så att bagerier i tid ser vad som behöver fyllas på. En annan möjlighet är att sätta bilder i brödhyllorna för att ge sken av alltid välfyllda hylllor och att sälja ut överskottet till rabatterat pris eller skänka bort det.
En kombination av de här åtgärderna skulle kunna minska svinnet med upp till 30 procent tror SLU-doktoranden.
Kaffe, folie, forskning – och ett fiasko. Dagens PS
Fika på recept – snart verklighet i sjukvården? Dagens PS
Oron växer: Kommer vårt kaffe räcka till? Realtid
ANNONS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig.