Dagens PS

Nu ska vätgasen bli jämställd

Vätgasindustrin ska bli jämställd med miljonsatsning
Vätgas, här i form av en bil som tankas, växer i Sverige. Nu ska branschen bli jämställd också, med ett statligt miljonstöd. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 04 sep. 2024

Vätgasindustrin växer. Nu ska den bli jämställd också. Branschföreningen Vätgas Sverige har fått ett statligt miljonstöd för att fixa det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vätgas Sverige är den nationella branschföreningen för förnybar vätgas. Nu meddelar föreningen att den fått ett stöd på 1,2 miljoner kronor för att främja jämställdhet inom vätgasindustrin.

Powercell Group, Siemens Energy, Vattenfall och Lhyfe Sweden är samarbetspartners till Vätgas Sverige i projektet.

”Initiativet är i linje med regeringens mål för jämställdhet och syftar till att skapa betydande förändringar i en traditionellt mansdominerad sektor”, skriver man, med en något överraskande formulering.

”I hög grad nyskapande”

Jämställdhetsmyndighetens skäl till miljonstödet är att ”projektet är i hög grad nyskapande och har mycket goda förutsättningar att bidra med kunskap av värde för utvecklingen av jämställdhetsarbetet med sin forskningsanknytning”.

För den som vill veta vad som är ”i hög grad nyskapande” så är det enligt pressmeddelandet att ”säkerställa en rättvis fördelning av makt och inflytande”, ”utmana traditionella könsroller” och ”inspirera till en mer diversifierad arbetsstyrka”.

Mer och fler

Det ska ske genom fler kvinnor på beslutsfattande poster inom industrin, ökat intresse och fler kvinnor på utbildningar inom vätgas och grön energi, mer jämställda löner och en hållbar struktur för jämställdhet.

ANNONS

”Vätgas är en del av den gröna omställningen i flera traditionellt mansdominerande branscher, såsom energi, transport och gruvnäringen. Eftersom vätgas förändrar många branscher nu, ser vi med glädje fram emot möjligheten att förändra könsmaktsordningar och förlegade synsätt om vem som är tekniskt intresserad och hur teknisk kompetens ser ut”, säger Anna Grzelec, projektledare hos Vätgas Sverige.

”Kritiskt steg”

För den som fortfarande inte är övertygad påpekar Vätgas Sverige är engagerade i inkluderande miljö där kvinnor och män har lika möjligheter, samt att ”detta projekt representerar ett kritiskt steg mot att uppnå dessa mål och sätta en standard för framtida initiativ inom energisektorn”.

Läs mer:

Jämställt? Här ligger Sverige långt efter. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS