Sveriges största exportsektor investerar för framtiden. Då satsar man på röntgen – och sektorn är förstås skogsindustrin.
Nu ska träden röntgas för 400 miljoner
Mest läst i kategorin
Rubrikerna handlar oftast om it-satsningar, AI och nya techinnovationer.
Men det är inte dem Sverige lever på. Skogen är den viktigaste sektorn för svensk ekonomi i exporthänseende.
2023 uppgick det totala exportvärdet av svenska skogsprodukter till cirka 184 miljarder kronor och faktum är att mer än 80 procent av produkterna exporteras.
En av de största
Sett till procent svarar skogsindustrin för 9-12 procent av den svenska industrins totala sysselsättning, export, omsättning och förädlingsvärde.
Sverige är en av världens största exportörer av massa, papper och sågade trävaror.
Med den storleken är det inte konstigt att investeringarna i branschen förra året var 14,7 miljarder kronor, 2022 15,8 miljarder.
Ibland möter de traditionella basnäringarna den nya tekniken. Det är vad som sker nu när Norra Timber satsar 400 miljoner kronor på ny röntgenteknik vid sågverken i Sävar och Kåge.
Senaste nytt
”Som på sjukhus”
”Det handlar om skiktröntgen precis som på sjukhus. Skillnaden är att skanningen går snabbare, varje stock tar bara två sekunder”, säger Henrik Jönsson, industrichef på Norra Timber.
Investeringen är på 400 miljoner kronor och installationen ska vara helt klar hösten 2025. Röntgenmomentet blir då det allra första steget för stockarna på sågverken.
”Genom att skanna stockarna direkt kan vi sortera dem efter kvalitet och olika inre egenskaper. Om en kund vill ha fina plankor till möbler – utan kvistar och med en speciell torkning – kan vi redan från början identifiera vilka stockar som skulle passa bäst för den kunden. Redan innan vi sågat”, säger Henrik Jönsson.
”Med hjälp av röntgen kan man också simulera hur många brädor som är optimalt att ta ut ur stocken, vilket minskar svinnet. Stockarna står för 75 procent av vår kostnad, därför vill vi få ut så mycket värde som möjligt av varje stock”, tillägger Jönsson.
Får fingeravtryck
Enligt Norra Timber är det primära syftet med investeringen att kunna koppla produktionsdata till varje stock. Man tror att varje stock i framtiden kommer att märkas med ett ID-nummer, en sorts ”fingeravtryck”.
”Spårbarhet och uppgifter om träets miljöbelastning kommer att bli en konkurrensfördel. Vi kan även se hur mycket energi som gått åt för varje produkt och därmed få en bättre kostnads- och miljökontroll”, säger Henrik Jönsson.
Experterna: Svenska sågverk får revansch. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.