Skatteverket tar över utbetalningen av lönegarantier vid rekonstruktion och konkurser. Det ska stoppa mångmiljonfusket.
Nu ska mångmiljonfusket stoppas
Mest läst i kategorin
Regeringen har initierat förändringar i lagreglerna kring den statliga lönegaranti, som betalas ut till anställda i samband med konkurser och rekonstruktioner.
Förslaget, som nu genomförs, bygger på att Skatteverket tar över hanteringen av utbetalningarna från länsstyrelsen och samtidigt får större befogenhet att göra kontroller.
”Viktigt steg”
”Det här är ett viktigt steg i arbetet med att förebygga missbruk av den statliga lönegarantin. Enskilda som har rätt till ersättning behöver få sin utbetalning skyndsamt”, sade biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg när förslaget presenterades.
”Samtidigt är det viktigt att se till att kriminella inte ska kunna försörja sig på att tömma våra gemensamma system på skattepengar”, tillade hon.
Senaste nytt
Ska kontrollera mer
Förslaget innebär att den utbetalande myndigheten ska kontrollera ett beslut eller en underrättelse om lönegaranti, bland annat mot uppgifter i Skatteverkets beskattningsdatabas.
Uppgifter ska kunna lämnas ut från den utbetalande myndigheten till den som fattar beslut om lönegaranti, det vill säga konkursförvaltare, rekonstruktör eller Kronofogden.
Efter riksdagens beslut 17 december kan nu Skatteverket genomföra förändringen och ta över ansvar från 1 februari 2025.
Då hoppas man kunna stärka kontrollen och motverka fusk.
”Bra förutsättningar”
”Regeringen och riksdagen har bedömt att vi har bra förutsättningar att göra behövliga ökade kontroller för att motverka fel och fusk som tyvärr förekommer”, säger Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare hos Skatteverket.
Länsstyrelserna hanterar utbetalning av lönegaranti för konkurser och rekonstruktioner som beslutas av tingsrätten till och med januari nästa år. Det är främst konkursförvaltare och rekonstruktörer som påverkas av förändringen.
Fusk för 100-150 miljoner
Enligt regeringen ska 6-9 procent av utbetalningarna ske på felaktiga grunder, något som motsvarar 100-150 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar ett genomsnittligt år.
Siffrorna grundar sig på en granskning av lönegarantin som Riksrevisionen gjort.
Fakta/Statlig lönegaranti
- Lönegaranti är ett skydd för den vars arbetsgivare gått i konkurs eller går igenom en rekonstruktion.
- Lönegarantin innebär ersättning för den lön eller liknande som arbetsgivaren skulle ha betalat.
- Det är konkursförvaltaren eller rekonstruktören som bestämmer om en person har rätt till lönegaranti och hur mycket pengar personen ska få. Konkursförvaltare och rekonstruktör utses av tingsrätten.
- Cirka 17 000 personer får lönegaranti. Maxbeloppet för lönegaranti är fyra prisbasbelopp. Under 2024 motsvarar det 229 200 kronor. Det går maximalt att få lönegaranti under åtta månader
(Källa: Skatteverket)
Högre höjning än folket – här är Ulf Kristerssons nya lön. Dagens PS
När Skatteverket gjorde fel – och fel igen. Dagens PS
Larmet: Omfattande skattefusk i kapitalförsäkringar. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.