Dagens PS

Nu får vi svar: Därför funkar inte digitalisering

Nytt projekt ska svara på varför digitalisering ofta misslyckas
En vacker vy över Sundsvall. Nu ska kommunen ingå i ett projekt där den mindre vackra sanningen om varför digitalisering misslyckas, ska avslöjas. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 05 apr. 2024Publicerad: 05 apr. 2024

De flesta digitaliseringsprojekt misslyckas. Frågan är varför. Nu ska den få ett svar i ett unikt svenskt projekt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi brukar ofta reda ut varför saker och ting lyckas och, gärna, sprida kunskapen om lyckade satsningar.

Misslyckade projekt är vi inte lika angelägna att snacka om.

Det borde vi, tycker sex doktorander vid Mittuniversitetet i Sundsvall och Östersund.

Bakgrunden är att, enligt forskarna, en ”överväldigande majoritet” av alla digitaliseringsprojekt misslyckas, rapporterar Voister.

Ska reda ut tillsammans

Nu ska man reda ut varför och det ska man göra i samarbete med sex kommuner och en region.

Ambitionen är att komma fram till vad man skulle kunna göra annorlunda i digitaliseringen av Sveriges offentliga sektor.

”Det här projektet är unikt i Sverige. Jag känner inte till något liknande i Europa heller”, säger Katarina Gidlund, professor i informatik vid Forum för digitalisering, Mittuniversitetet.

ANNONS

Senaste nytt

70-90 procent

ANNONS

Enligt olika studier misslyckas 70-90 procent av alla digitaliseringsprojekt.

Misslyckandet kan bestå i att det blir dyrare än planerat, tar längre tid än man tänkt sig eller att man inte lyckas leverera vad man lovat.

Generellt gäller att ju större projekten är, desto oftare misslyckas de.

”Det är egentligen inte så konstigt eftersom digitalisering är relativt nytt. Under våra första 30 år av industrialisering gick det inte heller speciellt bra”, påpekar Katarina Gidlund.

Multisamarbete i multivetenskap

För att se om man kan göra något åt problemet har har Mittuniversitetet startat en ny forskarskola, på nutidssvenska betitlad Govtech Challenges.

Skolan är ett projektsamarbete med Region Västernorrland och kommunerna Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik, Timrå, Nordanstig och Ånge. 

Sex doktorander – sociologer, statsvetare och informatiker – ska utföra ”multivetenskaplig digitaliseringsforskning” tillsammans med kommunerna och regionen.

Fler infallsvinklar

ANNONS

Katarina Gidlund är projektledare för forskarskolan.

”För att förstå komplexiteten är det viktigt att doktoranderna kommer ifrån många olika discipliner, studieobjektet är så pass rörligt och komplicerat så det behöver ringas in från många olika håll”, säger professorn.

”När det kommer till digitaliseringsinitiativ är förhoppningarna ofta höga där både effektiviteten och smidigheten ska öka, men det är inte alltid så det blir i praktiken och vi behöver förstå varför”.

”Djupare förståelse”

Projektet finansieras till hälften av Mittuniversitetet och till hälften av region Västernorrland och de sex kommunerna.

”Tanken är inte att vi ska söka fel utan att vi ska försöka få en djupare förståelse för utmaningarna”, påpekar Katarina Gidlund.

”Vi kommer att nagla fast det offentligas digitalisering från så många olika håll som möjligt, på djupet och långsiktigt. Det ska inte gå att smita ut bakvägen och skylla på något som sedan inte följs upp. Att delta i projektet innebär att de här verksamheterna blottar sig och de brister som finns i deras respektive digitaliseringsprocesser”, avslutar hon.

Ambitionen är, antar vi, att projektet varken ska bli dyrare än planerat, ta längre tid än man tänkt sig eller inte lyckas leverera vad man lovat.

Läs mer:

ANNONS

Sverige på väg att tappa sin konkurrenskraft. Dagens PS

Svenska företagare – dags för digital storstädning. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Äldrefällan: Bankens knep för att komma åt din tjänstepension Så får du […]