Dagens PS

Nu dansar Herr Gurka – på riktigt

Klassisk musik får gurka att växa bättre
Gurkodlare Roy Rosendahl i Klagstorp monterar högtalarna så att hans gurkor kan få njuta av klassisk musik – och växa bättre. (Foto: Pressbild Lidl)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 22 aug. 2024Publicerad: 22 aug. 2024

Tycker du att ärtorna ser ovanligt välväxta ut? Eller att tomaten skiner ovanligt rött? De kan ha växt upp med klassisk musik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1947 skrev Lennart Hellsing den klassiska barnvisan med strofen ”Här dansar Herr Gurka, både vals och mazurka”.

77 år senare får han rätt.

Lidl har installerat ljudsystem på fem svenska odlingar. Bakgrunden är – förutom PR-värdet – att vissa forskningsstudier tyder på att grönsaker växer bättre till klassisk musik.

Därför har kedjan låtit frukt och grönsaker göra det till toner från Kungliga filharmoniska orkestern.

”Flera studier”

Under våren gav Lidl forskningsinstitutet Rise i uppdrag att analysera vad forskningen säger om musikens påverkan på växter.

”Även om växterinte har öron, så kan de känna vibrationer från ljudvågor. Att musik gynnar plantors tillväxt visar en hel rad vetenskapliga studier”, säger Tora Råberg, forskare hos Rise som är mer specifik än så.

”Vi kan genom vår rapport konstatera att olika musikgenrer gynnar olika plantors tillväxt”, hävdar hon.

ANNONS

Med ”Säg det i toner och inte i ord” på sina läppar tog Lidl fasta på detta och satte upp ljudsystem i växthus och odlingar på totalt drygt 25 000 kvadratmeter.

Där får grönt och frukt växa till toner från filharmonikerna.

ANNONS

Senaste nytt

”Otroligt roligt”

”Vi jobbar hela tiden med att ytterligare förbättra och förfina kvaliteten och genom det här samarbetet med filharmonikerna, våra odlare och Rise hoppas vi höja kvaliteten ytterligare. Det är otroligt roligt att få erbjuda filharmoniska frukter och grönsaker”, säger en glatt ordvitsande marknadsdirektör hos Lidl, Robert Stekovic.

Rapporten från Rise visar att en studie på alfalfafrön gett resultatet att 100 procent av alla frön utvecklades till groddar när man spelade klassisk musik, vals eller naturljus för dem.

Flera musikgenrer anses ha positiv inverkan på sallad och en annan studie hävdar att ärtplantorna blivit 38 procent högre sedan de fått lyssna på musik.

Klassisk musik

I Lidls test har fem odlare spelat klassisk musik för tomater, gurkor, sallad, färska kryddor och äpplen.

ANNONS

Testet kan, om man vill, jämföras med ett tidigare forskningsprojekt Johan Swahn, knuten till Restauranghögskolan i Grythyttan, stod i spetsen för.

Där konstaterade Swahn att ”smak är så mycket mer än smak”.

”Det är syn, hörsel, känsel, smak och doft. Allt som vi upplever med våra sinnen påverkar hur vi tycker att det smakar”.

Olika musik – olika smak

Johan Swahn lät även människor provsmaka en och samma sorts choklad till olika typer av ljud och musik.

Det visade sig då bland annat att högfrekventa ljud gjorde att chokladen upplevdes sötar medan lågfrekventa gjorde den mer bitter.

Till sist;

när det gäller Lidls försök kan vi väl åtminstone slå fast en sak. Risken att en missnöjd publik kastar tomater på orkestern, måste vara helt eliminerad om publiken består av tomater.

ANNONS

Läs mer:

Ät mer grönsaker – få ett bättre sexliv. Dagens PS

Glöm broccoli – den här grönsaken är nyttigast. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS