Danskt kungabesök i Sverige – då passar länderna på att bli överens om ett nytt Öresundsavtal, och det anses få stor betydelse.
Nu blir det lättare pendla över Öresund
Mest läst i kategorin
Greater Copenhagen har tidigare lobbat för att riva alla gränshinder mellan Sverige och Danmark över Öresund.
Organisationen har påpekat att det finns mångmiljard-vinster att hämta för samhälle, näringsliv och medborgare.
Läs mer: Elva miljarder extra per år – om vi vill. Dagens PS
Nu börjar det röra på sig. Sverige och Danmark är nu överens om ett nytt Öresundsavtal.
”Syftet är främst att förenkla för gränspendlare och deras arbetsgivare och därmed få en bättre fungerande arbetsmarknad i Öresund”, skriver den svenska regeringen.
Sista detaljerna
I samband med det nu pågående danska statsbesöket träffade finansminister Elisabeth Svantesson Danmarks skatteminister Jeppe Bruus.
Tillsammans lade de sista handen vid en överenskommelse om ett nytt Öresundsavtal på skatteområdet.
”Det här avtalet gör att det blir enklare för pendlare att distansarbeta om man bor i Sverige men jobbar i Danmark. Det här innebär att vi får en bättre fungerande arbetsmarknad i Öresundsregionen och skapar förutsättningar för fler jobb och högre tillväxt”, säger Svantesson.
Senaste nytt
Uppdaterat avtal
Genom överenskommelsen att uppdatera Öresundsavtalet från 2003, anpassas det till dagens arbetsmarknad.
Personer som normalt pendlar över Öresund ska under mer flexibla former kunna utföra en del av sitt arbete i sitt bosättningsland, utan förändrad beskattningssituation.
Denna flexibilitet ska även gälla offentligt anställda, vilket det inte gör i dag.
”Nu blir livet lättare”
Hos Greater Copenhagen, samarbetsorganisationen över sundet, är man mycket nöjd med det nya avtalet.
”Nu blir livet lättare för arbetsgivare och pendlare mellan Sverige och Danmark. Det betyder, att många fler kommer kunna anställa och ta jobb över gränsen”, skriver organisationen.
1,8 miljarder kronor kan ett nytt avtal, i kombination med andra arbetsmarknadsinsatser, generera i samhällsekonomiska vinster, hävdade Greater Copenhagen nyligen i en rapport.
En faktor som också spelar in är, att det i Sverige råder arbetslöshet, medan Danmark behöver arbetskraft.
Dansk Industri och andra har länge efterlyst åtgärder för att förenkla tillgången till svensk arbetskraft för danska företag.
”Enklare och mer attraktivt”
“Jag är mycket glad över att vi har ett nytt skatteavtal som gör det enklare och mer attraktivt att arbeta och bo i hela regionen. Med detta avtal har vi tagit ytterligare ett steg mot att framtidssäkra regionen som en attraktiv metropol för både människor och företag”, säger Lars Gaardhøj (S), ordförande för Greater Copenhagen och ordförande för Region Hovedstaden i Danmark.
God nyhet, tycker alla
”En mycket god nyhet som vi har arbetat hårt för i Greater Copenhagen. Det är framför allt en framgång för regionens pendlare, arbetsgivare och företag. Att vi nu blir av med det här gränshindret betyder att vi kan fortsätta utveckla den integrerade arbetsmarknaden tvärs över Öresund”, tillägger Carl Johan Sonesson, moderat och vice ordförande i Greater Copenhagen ordförande i regionstyrelsen i Region Skåne.
Läs mer:
Svensk “symbolpolitik” kan bli dyr affär. Dagens PS
ANNONS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.