Dagens PS

Nu äter vi ute igen – men skippar puben

Uppåt för restauranger men tufft för pubar
Ledigt vid bardisken? Definitivt. Även om restaurangbranschen ökar något i omsättning är det tuffa tider för de svenska pubarna. (Foto: Ali Lorestani/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Restaurangförsäljningen ökade första kvartalet 2024, enligt färsk statistik. Men bilden är inte entydig. Bäst går hotellens restauranger.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Restaurangindex är ett index som publiceras varje kvartal.

Den statistik som SCB presenterar nu gäller första kvartalet 2024 och har skapats i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörerna, Livsmedelsgrossisterna och SCB.

Statistiken visar att försäljningsvolymen ökade i hälften av de olika kategorierna inom restaurangbranschen, när man jämfört med första kvartalet 2023.

Bäst gick hotellens restaurangförsäljning, plus 6,3 procent, ned trafiknära restauranger som tvåa vad gäller försäljningsutveckling.

Kaféer backar

Sämst?

Kaféer och konditorier har inga strålande tider utan står för den största nedgången, minus 3,9 procent.

I löpande priser ökade branschen totalt sin försäljning med 5,9 procent första kvartalet, men bilden är alltså splittrad.

Volym är på sätt och vis ett intressantare mått än värde eftersom det speglar försåld mängd och då kan vi till exempel se att branschen totalt stannar vid en ökning på 1,2 procent.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Färre besök på puben

Ett annat konstaterande är att även om vi fortsätter äta lunch ute så drar vi ner på denna typ av kvällsnöjen.

För nöjesrestauranger, pubar och barer stannar intäktsökningen vid 1,5 procent och ser vi till volym, hur mycket man faktiskt sålt i mängd jämfört med första kvartalet 2023, får vi i stället ett minus på 3,1 procent.

Fakta/Försäljning första kvartalet 2024

Total restaurangförsäljning

37 704 miljoner kronor

Förändring värde +5,9 procent

Förändring volym +1,2 procent

Hotellens restaurangförsäljning

ANNONS

3 615 miljoner kronor

Förändring värde +11,3 procent

Förändring volym +6,3 procent

Kaféer och konditorier

2 262 miljoner kronor

Förändring värde +0,7 procent

Förändring volym -3,9 procent

Snabbmatsrestauranger

6 195 miljoner kronor

ANNONS

Förändring värde +4,6 procent

Förändring volym -0,1 procent

Lunch- och kvällsrestauranger

17 645 miljoner kronor

Förändring värde +7,2 procent

Förändring volym +2,4 procent

Trafiknära restauranger

2 412 miljoner kronor

Förändring värde +8,1 procent

ANNONS

Förändring volym +3,3 procent

Nöjesrestauranger, pubar, barer

4 387 miljoner kronor

Förändring värde +1,5 procent

Förändring volym -3,1 procent

Personalrestauranger

1 188 miljoner kronor

Förändring värde +2,1 procent

Förändring volym -2,5 procent

ANNONS

(Källa: SCB)

Beviset på att du har druckit för lite. Dagens PS

Topplistan: Stockholms bästa skärgårdskrogar 2024. Dagens PS
 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]