Restaurangförsäljningen ökade första kvartalet 2024, enligt färsk statistik. Men bilden är inte entydig. Bäst går hotellens restauranger.
Nu äter vi ute igen – men skippar puben
Mest läst i kategorin
Restaurangindex är ett index som publiceras varje kvartal.
Den statistik som SCB presenterar nu gäller första kvartalet 2024 och har skapats i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörerna, Livsmedelsgrossisterna och SCB.
Statistiken visar att försäljningsvolymen ökade i hälften av de olika kategorierna inom restaurangbranschen, när man jämfört med första kvartalet 2023.
Bäst gick hotellens restaurangförsäljning, plus 6,3 procent, ned trafiknära restauranger som tvåa vad gäller försäljningsutveckling.
Kaféer backar
Sämst?
Kaféer och konditorier har inga strålande tider utan står för den största nedgången, minus 3,9 procent.
I löpande priser ökade branschen totalt sin försäljning med 5,9 procent första kvartalet, men bilden är alltså splittrad.
Volym är på sätt och vis ett intressantare mått än värde eftersom det speglar försåld mängd och då kan vi till exempel se att branschen totalt stannar vid en ökning på 1,2 procent.
Senaste nytt
Färre besök på puben
Ett annat konstaterande är att även om vi fortsätter äta lunch ute så drar vi ner på denna typ av kvällsnöjen.
För nöjesrestauranger, pubar och barer stannar intäktsökningen vid 1,5 procent och ser vi till volym, hur mycket man faktiskt sålt i mängd jämfört med första kvartalet 2023, får vi i stället ett minus på 3,1 procent.
Fakta/Försäljning första kvartalet 2024
Total restaurangförsäljning
37 704 miljoner kronor
Förändring värde +5,9 procent
Förändring volym +1,2 procent
Hotellens restaurangförsäljning
3 615 miljoner kronor
Förändring värde +11,3 procent
Förändring volym +6,3 procent
Kaféer och konditorier
2 262 miljoner kronor
Förändring värde +0,7 procent
Förändring volym -3,9 procent
Snabbmatsrestauranger
6 195 miljoner kronor
Förändring värde +4,6 procent
Förändring volym -0,1 procent
Lunch- och kvällsrestauranger
17 645 miljoner kronor
Förändring värde +7,2 procent
Förändring volym +2,4 procent
Trafiknära restauranger
2 412 miljoner kronor
Förändring värde +8,1 procent
Förändring volym +3,3 procent
Nöjesrestauranger, pubar, barer
4 387 miljoner kronor
Förändring värde +1,5 procent
Förändring volym -3,1 procent
Personalrestauranger
1 188 miljoner kronor
Förändring värde +2,1 procent
Förändring volym -2,5 procent
(Källa: SCB)
Beviset på att du har druckit för lite. Dagens PS
Topplistan: Stockholms bästa skärgårdskrogar 2024. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.