Om det är krigsfaran eller beredskapstrummorna vet vi inte. Men svenskarna har förändrat sin relation till kontanter. Lite i alla fall.
Nu använder fler svenskar kontanter
Mest läst i kategorin
Regeringen håller just på att utreda kontanterna och hur de ska säkras i framtiden.
Det är inte så att de är akuta hotade. När Svensk handel i slutet av augusti kom med sin undersökning ”Kontanthantering i svensk detaljhandel 2024”, visar den att 91 procent av butikerna fortsätter att ta emot kontanter.
Inom dagligvaruhandeln är andelen ännu högre – 97 procent.
”Begränsat lagkrav”
Regeringens utredare Dennis Dioukarev (SD), säger att man kommer med ett förslag om ett begränsat lagkrav kring kontanter.
Enligt förslaget ska man alltid kunna betala exempelvis mat och medicin kontant.
Ett skäl är beredskapsaspekten. Kontanter går alltid att betala med, även i en kris- eller krigssituation där digitala system slagits ut.
Kanske är det upprustningen och den höjda beredskapen som fått fler svenskar att tänka efter.
För när Nets nu presenterar en rapport om betalningar i fysiska miljöer, med en undersökning gjord av Sifo/Kantar i botten, säger fler svenskar att de nu använder kontanter ibland.
Senaste nytt
Fler med kontanter nu
I undersökningen för ett år sedan sade 46 procent av svenskarna att de aldrig använde kontanter.
I årets undersökning har den andelen sjunkit till 40 procent.
Det innebär att vi inte ens är mest anti-kontanter i Norden, eftersom Norge visar upp 41 procent som aldrig använder kontanter.
”Sverige är bland de länder som har lägst kontantanvändning I världen, vilket har både för- och nackdelar. Eftersom konsumenterna alltmer sällan använder kontanter, väljer allt fler handlare att sluta acceptera dem som betalningsmedel. Antalet bankomater har också minskat vilket också påverkar tillgången på kontanter”, påpekar Louise Richardson, Sverigechef för Nets.
”Minst en gång i veckan”
En av tio svenskar använder kontanter minst en gång i veckan. Av de svenskar som använder kontanter gör nästan hälften det för att de tycker det är viktigt att kontanterna finns kvar.
En majoritet i undersökningen tycker för övrigt att det är viktigt med kontanter, även om de inte använder dem själva.
Som en logisk följd av det har andelen svarande som tror på ett helt kontantlöst samhälle minskat i Sverige de senaste åren.
”Flera inflytelserika aktörer argumenterar starkt för att kontanter bör bevaras i någon form. Riksbankens e-krona projekt är en potentiell lösning där e-kronan skulle fungera som ett komplement till kontanter”, menar Louise Richardson.
Läs mer:
Då ska du kunna betala kontant. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.