Novo Nordisk gör global succé – men det är succé med en baksida. Nu varnas både för brist på medlet och för kostnaderna.
Novo Nordisk: En succé med baksmälla
Mest läst i kategorin
Under de senaste åren har förskrivningen av vissa diabetesmediciner, till exempel danska Novo Nordisks Ozempic, skjutit i höjden inte minst i Norden.
Orsaken är inte att diabetes ökat explosionsartat utan att medicinerna skrivs ut för viktnedgång.
Problemet har vuxit till den omfattning att svenska Läkemedelsverket ansett sig tvunget att varna läkarna.
”Förskriv inte diabetesläkemedel för viktnedgång”, var beskedet från verket i slutet av 2023.
Blivit utan medicin
”Det finns tecken på att den kraftigt ökade förskrivningen av vissa läkemedel för viktnedgång har inneburit att diabetiker blivit utan sin medicinering. Läkemedelsverket uppmanar därför alla läkare att tills vidare förskriva specifikt avsedda diabetesläkemedel endast till diabetespatienter, och ingen annan”, var det statliga verkets budskap till läkarkåren.
”Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på att kroniskt sjuka patienter står utan sin medicinering på grund av en omfattande förskrivning utanför godkänd indikation”, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket, som var en av författarna till en debattartikel i Läkartidningen i ämnet.
Senaste nytt
Ökat kraftigt
Läkemedelsverket har analyserat de förskrivningar som gjorts av diabetesläkemedel, så kallade GLP-1-receptoragonister.
Kartläggningen visar att läkare, sedan 2021, kraftigt har ökat förskrivningen till patienter utan en historik av diabetes, konstaterar man i artikeln.
Analysen visar att läkare 2021 förskrev 5–10 procent av GLP-1-receptoragonister till patienter utan en historik av diabetes i tillgängliga register. Under 2022 var andelen över 10 procent, och under första halvan av 2023 20–40 procent, skriver debattartikelns författare.
”Den nya guldgruvan”
Som om det inte vore nog med denna kritik drabbas medlen av en debatt om kostnaden, vilket Dagens PS skrivit om.
”500 euro i månaden för att bli smal” är rubriken hos HBL där man skriver att ”bantningsmedicinerna är den nya guldgruvan” och konstaterar att ”förra gången det var så här stor hajp kring ett läkemedel var 1998 då Viagrakom ut på marknaden”.
Danska Novo Nordisk har på några år seglat upp bland världens högst värderade bolag via sina preparat.
Bloomberg uppskattar att marknaden för medicin mot fetma kommer att vara värd motsvarande cirka 820 miljarder kronor år 2030 – och att Novo Nordisk och Eli Lilly kommer att ha 90 procent av marknaden.
Mycket effektivare
”Det nya med Ozempic och Wegovy är att de är mycket effektivare än de tidigare medicinerna”, säger läkaren Milla Rosengård-Bärlund till HBL.
Men smakar det så kostar det.
Ozempic kostar 115 euro, strax under 1 300 kronor, för de finländska patienter som använder det mot övervikt.
”Har inte råd”
Novo Nordisk har inte officiellt lanserat Wegovy i Finland utan den försäljningen sker via parallellimport.
Företag köper in Wegovy i andra europeiska länder och säljer sedan medlet i Finland – dyrt.
”I dagens läge I dagens läge kostar Wegovy uppemot 500 euro, drygt 5 500 kronor, i månaden för patienterna. En stor del har inte råd med medicinen”, konstaterar Rosengård-Bärlund.
Läs även:
Sigrid: Redo att ta upp viktkampen – Dagens PS
Novo Nordisk rusar på börsen – nytt läkemedel mot fetma på gång – Dagens PS
Fejk-Ozempic “helt nytt kriminellt hot” – kan vara livsfarligt – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.