Dagens PS

Notan hög för tågkaoset – och problemen är många

tågkaoset
Det svenska tågkaoset har flera orsaker och kostar resenärerna miljarder, visar beräkningar. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 dec. 2022Publicerad: 08 dec. 2022

Miljardkostnader för drabbade resenärer, samtidigt står tågkaoset operatörerna dyrt, enligt KTH-professor. Underhållet av järnvägen är under all kritik, enligt Svenskt Näringsliv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskaren Bo-Lennart Nelldal, professor emeritus i tågtrafikplanering vid KTH, har på uppdrag åt Dagens Nyheter räknat på och kommit fram till att tågförseningar, inställda avgångar och sena biljettsläpp kostar resenärerna 3,5 miljarder kronor i år.

Det rör sig då om ökad tidskostnad, förutsatt att tågproblemen fortsätter till utgången av 2022.

För inblandade tågföretag blir kostnadsökningen en halv miljard kronor i år, enligt beräkningarna som omfattar ökade produktionskostnader och ersättningar till resenärer samt ersättningstrafik i spåren av tågkaoset.

Påverkar återhämtningen av ekonomin

Bo-Lennart Nelldal varnar i DN för att återhämtningen i ekonomin drar ut på tiden på grund av tågstörningarna.

“Efter 2009 och 2010 då det var mycket förseningar tog det fem år innan alla resenärer var tillbaka på snabbtågen mellan Stockholm och Göteborg”, säger han till tidningen och tillägger att det även påverkar godstrafiken negativt.

Carl-William Palmqvist, forskare vid Nationellt Kunskapscentrum för kollektivtrafik och Lunds Tekniska Högskola, ger stöd för tesen att notan för resenärerna hamnar på omkring 3 miljarder kronor. Han har kommit fram till ungefär samma resultat i tidigare studier, framgår det i artikeln.

ANNONS

Senaste nytt

Därför dröjer Trafikverkets nya system

Tekniska problem har gjort att Trafikverkets helt nya system med en digitalisering av tågtrafiken har svårt att leverera i tid.

ANNONS

Därför hotar som Dagens PS berättade i slutet av november, med hänvisning till Aftonbladet, ett nytt tågkaos i jul.

Lina Lagerroth, näringspolitisk expert på Tågföretagen, säger till Tidningen Näringsliv, TN, att man “planerar för det värsta men hoppas på det bästa”.

I ett värstascenario måste tåg ställas in mitt under julruschen och/eller att det blir förseningar, tillägger hon.

Trafikverket: Vi har en alternativ plan

Enligt Trafikverket är sprickor i järnvägsspåren en förklaring till att myndighetens tågplan försenats.

Men enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson kommer det gå bra med lanseringen av det nya it-systemet för biljettbokning, även om han förstår oron.

Dock försäkrar han att Trafikverket har en plan B “om det skulle hända något”, säger han till TN, som uppger att svensk tågtrafik även brottas med en eftersatt infrastruktur och att SJ (Statens järnvägar) fortfarande praktiskt taget har monopol trots att marknaden avreglerades 1996.

Tågkaoset drabbar även svenska företag

Politiska stridigheter kantar också satsningen på höghastighetståg, byråkrati förhalar investeringar och när det gäller det eftersatta underhållet av järnvägen kommer det enligt beräkningar som Svenskt Näringsliv gjort att leda till ökade kostnader på mer än 60 miljarder kronor i ett tioårsperspektiv, berättar TN.

ANNONS

I skottgluggen står som nämnts resenärerna, men även svenska företag.

Intresserad av ekonomi och andra affärsnyheter? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS